Százezerhez közelít a Romániában dolgozó vendégmunkások száma

Idén tovább nőhet, mert a kormány újabb 100 ezer munkavállalási engedély kibocsátását hagyta jóvá.

Egy évtized alatt közel tízszeresére nőtt a Romániában dolgozó vendégmunkások száma, írja a Ziarul Financiar. A Munkaügyi Felügyelőség adatai szerint 2014-ben még csak 10 619 az Európai Unión kívülről érkező munkavállaló volt az országban, s 2018-ban is csak 18 755 fő volt a létszám. 2019-ben aztán 33 282-re ugrott a számuk, idén májusban pedig már 97 264-en voltak.Nepáli vendégmunkások Nagyváradon | Fotó: Pengő Zoltán

A vendégmunkások elsöprő többsége ázsiai országokból érkezik. A legnépesebb kontingenst Nepál adja, majd Sri Lanka, Törökország, India és Banglades következik. A legtöbben (21 789 fő) az építőiparban dolgoznak. Sok EU-n kívüli munkavállalót foglalkoztat a feldolgozó ipar (20 890), a kiskereskedelem (15 104), valamint a szálloda- és a vendéglátóipar (12 256) is.

Bármily meglepő, a hivatalos adatok szerint a tanügyben és a közigazgatásban is dolgoznak vendégmunkások, előbbiben 668, míg utóbbiban 51 személy.

Az EU viszonylatában nálunk elég szerények a bérek, azonban még így is lényegesen többet meg lehet keresni, mint sok ázsiai országban. Nagyváradon, a helyi köztisztasági vállalat alkalmazásában álló nepáliak nettó 2500 lejt, vagyis kb. 500 dollárt keresnek. Ez közel duplája a himalájai ország nettó átlagkeresetének, de rengetegen vannak, akik még annál is kevesebb pénzből tengődnek.

Idén újabb 100 ezer EU-n kívüli polgár kaphat munkavállalási engedélyt Romániában. „A külföldi dolgozók számának a növekedésére számítunk, mivel a hazai munkaerőpiac fel tudja venni a kormány által jóváhagyott kontingenst. A növekvő igénynek több oka van, az egyik fő ok a szakképzetlen munkaerő hiánya” – nyilatkozta Cătălin Ciupag, az APT Prohuman munkaközvetítő cég igazgatója.

Kapcsolódók

Kimaradt?