banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Pénzügyi szakember: jövőre fogjuk megfizetni az idei béremelések árát

Valentin Lazea szerint az erőltetett fizetésemeléseknek inflációgerjesztő hatásuk van.

Úgy osztogatja a pénzt idén a kormány, mintha soha nem kellene visszafizetni a hitelt, amiből a költségvetésen tátongó lyukakat tömködik. Nem lesz ennek jó vége, rövidesen be fogják nyújtani a számlát, figyelmeztet Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank (BNR) vezető közgazdásza.Fotó: Molnár Boglárka

„Azok, akik idén fizetésemelést kérnek, mert választási év van, azt képzelik, hogy jövőre nem nekik fogják benyújtani a számlát? Azt képzelik, hogy mások fogják kifizetni helyettük? (…) Hiú reménynek tűnik, hogy most elmélyíted az egyensúlyhiányt, mert arra számítasz, hogy más fizet majd, s megszabadulsz a számlától” – idézi a Hotnews a pénzügyi szakembert.

Lazea felhívta a figyelmet, hogy a gazdasági növekedés minden áron való erőltetése az inflációt gerjeszti. Véleménye szerint képtelenség az, amit egyes politikusok ígérnek, hogy 10 év alatt megduplázódik Románia GDP-je.

„Ez évi 7 százalékos növekedést jelent. Képes Románia 7 százalékos növekedést produkálni?” – tette fel a költői kérdést. Lazea hangsúlyozta, hogy az egy főre eső GDP növekedésével egy adott ország egyre közelebb kerül ahhoz, amit a termelési lehetőségek határának neveznek. A román gazdaság számára a fejlődés reális üteme legfeljebb évi 3,5-4 százalék.

A szakember szerint az infláció egyik oka a munkaerőhiány. „A rendelkezésre álló munkaerő nagyon korlátozott. Ez azt jelenti, ahhoz, hogy alkalmazni tudj valakit, sokkal többet kell fizetned neki, mint amennyit a termelékenysége indokol. Ez automatikusan inflációhoz vezet” – nyilatkozta Lazea.

Véleménye szerint nem kell naiv reményeket fűznünk a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozásunkhoz. „Nehogy azt képzeljük, attól, hogy belépünk az OECD-be megváltoztatjuk a szokásainkat, a mentalitásunkat, s jönnek majd az eredmények” – mondja a BNR vezető közgazdásza.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?