banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Még várni kell az alapkamat esetleges csökkentésére

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa megvitatta az alapkamat csökkentésének lehetséges ütemtervét, de csak két hónap múlva derül ki, hogy a januári emelkedés után egyértelműen csökken-e az infláció – jelentette ki a jegybank inflációs jelentését ismertető csütörtöki sajtótájékoztatóján Mugur Isărescu.

Az Agerpres beszámolója alapján a BNR vezetője elmondta: az előrejelzések szerint idén csökken az infláció, de egyelőre januárban ennek ellenkezője történt. Szerinte legalább két hónapnak kell eltelnie a drágulások mérséklődéséről szóló prognózisok megerősítéséhez, utána már szóba kerülhet az alapkamatcsökkentés. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a BNR hosszú ideje 7 százalékon tartja ugyan az alapkamatot, de a fogyasztói hitelek irányadó mutatója (IRCC) és a bankközi kamatláb (ROBOR) szintje ennél kisebb, 6 százalék körüli.

Fotó: Agerpres

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közölt adatai szerint a decemberi 6,61 százalékról januárban 7,41 százalékra nőtt az éves infláció Romániában. Az élelmiszerek 5,64, a nem élelmiszer jellegű termékek 7,36 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 10,91 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Mugur Isărescu elmondta, hogy a BNR a novemberi 4,8 százalékról 4,7 százalékra csökkentette az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését, és arra számít, hogy az infláció 2025 végére 3,5 százalékra mérséklődik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?