A jegybank két százalékra emelte az alapkamatot

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa hétfői monetáris politikai ülésén 25 bázisponttal 2 százalékra emelte az alapkamatot.

A BNR székháza | Fotó: AgerpresAz alapkamat november eleje óta volt 1,75 százalék. A jegybank akkor is 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatot, ezt megelőzően októberben hajtott végre szintén 25 bázispontos emelést.     Akárcsak novemberben, az emelés mértéke ezúttal is elmarad az elemzők várakozásától, hiszen ez utóbbiak többsége 50 bázispontos növelésre számított. A román média szerint ennek egyik magyarázata az lehet, hogy a tavalyi utolsó negyedévben lassult a gazdaság növekedése, és a jegybank nem akarja nagyobb kamatemeléssel megnehezíteni a gazdaság finanszírozását és hirtelen megfékezni a növekedést.

A BNR igazgatótanácsának hétfői döntése értelmében kiszélesítették a kamatfolyosót úgy, hogy 50 bázisponttal, 3 százalékra emelték a lombard hitel kamatát, ugyanakkor változatlanul 1 százalékon tartották a letéti rátát. A jegybank nem módosította a kereskedelmi bankok kötelező lej és valuta tartalékrátáját. Az új kamatok január 11-től lépnek hatályba.

Novemberben 7,8 százalék volt az éves inflációs ráta, miután jelentősen megdrágult a villamos energia, a gáz és az üzemanyag. A jegybank arra számít, hogy a következő hónapokban folytatódik az infláció gyorsulása. A statisztikai intézet várhatóan pénteken közli az inflációra vonatkozó decemberi adatokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?