Nuclearelectrica: atomenergetikai befektetések nélkül nincs fenntartható gazdaság

Több mint duplájára emelné beépített termelési kapacitását a többségi állami tulajdonban levő atomenergia vállalat.

Tizenkét milliárd eurós ráfordítással közel 3300 MW-ra növelné beépített teljesítményét a Nuclearelectrica. A nagyszabású fejlesztés keretében korszerűsítik a cernavodai atomerőmű egyes blokkját, ugyanott két új reaktort helyeznek majd üzembe, illetve, az amerikai NuScale Power céggel közösebn építenek egy kisméretű moduláris reaktort. Ez utóbbi a Dâmbovița megyei Doicești községben lesz.A cernavodai erőmű | Fotó: Wikipedia

Jelen pillanatban, atomenergia és földgáz nélkül nem beszélhetünk zöld átmenetről az energetika terén, állítja az állami vállalat vezérigazgatója, Cosmin Ghiță. „Atomenergetikai beruházások nélkül a fenntartható gazdaságra való átállás költségei nagyon megnőnének. A Nemzetközi Energia Ügynökség számításai szerint globális szinten ezek a költségek 1,6 ezermilliárd dollárt tennének ki” – nyilatkozta Cosmin Ghiță a Ziarul Financiarnak.

A Nuclearelectrica jelenleg 1400 MW beépített teljesítménnyel rendelkezik, ez megközelítőleg a másfélszeresére fog nőni. Az atomenergiának fontos szerepet szánnak abban, hogy Románia, vállalásának megfelelően 2030-re 55 százalékkal csökkentse a szén-dioxid kibocsátásának a mennyiségét a 2005-ös szinthez képest. Fontos célkitűzés az importfüggőség csökkentése is. Románia jelenleg energiaszükségletének 20,8 százalékát fedezi importból, ezt az évtized végére 17,8 százalékra kellene mérsékelni.

A jelentős mértékű kapacitásnövelés miatt a cég fel kell duzzasztania a szakembergárdáját, amihez már hozzá is fogtak. 2021-ben hozzávetőleg 500 főt alkalmazott a Nuclearelectrica, tavaly 400-nál többet, s ugyanannyi embert terveznek felvenni idén is.

A közelmúltban a Nuclearelectrica szerződést kötött a kazah állami atomenergia vállalattal, a Kazatomprommal urán koncentrátum szállítására. Ezt a Brassó melletti Földváron található üzemben dolgozzák fel, mielőtt a cernavodai erőműbe kerülne. Cosmin Ghiță elmondása szerint az első szállítmány már meg is érkezett Kazahsztánból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?