banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Tízszer annyi pénzt fizet be idén az államkasszába a Nuclearelectrica, mint tavaly

Tavaly még csak 184 millió lejt tettek ki az adók az állami vállalatnál, idén, előreláthatólag 1,74 milliárdot.

Mesés bevételeik vannak idén az állami tulajdonban levő energetikai vállalatoknak, köztük a Nuclearelectricának. A cernavodai atomerőművet működtető részvénytársaságnál 7 milliárd lejes árbevételre számítanak, miközben 2020-ban még csak 2,44, tavaly pedig 3,11 milliárd lej volt a bevétel, írja az economica.net portál.A cernavodai erőmű | Fotó: Wikipedia

Ennek a fő haszonélvezője az államkassza, ahova idén közel tízszer annyit fizet be a vállalat, mint 2021-ben. Tavaly 184 millió lej adót és illetéket fizetett a Nuclearelectrica, míg idén, az előzetes számítások szerint 1,74 milliárdot fog. Ennek az oka az, hogy az aktuális szabályozás értelmében szinte a teljes bevétel, ami 1 MWh villanyáram 450 lejnél drágábban történő érékesítéséből folyik be, az államhoz kerül.

A túladóztatás ellenére a vállalat rekordértékű, bruttó 2,68 milliárd lej értékű profitra számít, aminek a zöme szintén az államkasszát hizlalja majd. Jelenleg a Nuclearelectrica, akárcsak a Hidroelectrica, elképesztően nyereségesen működik, mivel a termelési költségek  minimális mértékben változtak az elmúlt két évben, miközben a villanyáram ága az égbe szökött.

A cernavodai az egyetlen hazai atomerőmű, melynek két, egyenként 700 MW-os reaktora a beépített országos áramtermelő kapacitás kb. 18 százalékát teszi ki. A Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett Nuclearelectrica részvényeinek 82,5 százaléka az állam tulajdonában van.    

 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?