A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság jóváhagyta a román–amerikai atomenergetikai megállapodást

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Románia és az Egyesült Államok között október elején megkötött kormányközi megállapodást, amelynek értelmében Románia amerikai segítséggel bővíti a cernavodai atomerőművet – jelentette be pénteken Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő szerint ez azt jelenti, Románia közelebb került ahhoz, hogy megépítse a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorát. „Nagyon örvendünk, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Washingtonnal kötött megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy az egyezményt a végleges formájában írjuk alá, és elkezdődhessen az atomerőmű bővítése” – mondta. Orban ugyanakkor nem közölt konkrét ütemtervet.

Virgil Popescu gazdasági és Dan Brouillette amerikai energiaügyi miniszter október elején írtak alá Washingtonban hosszú távú atomenergetikai együttműködésről szóló elvi megállapodást. Ennek értelmében az Egyesült Államok hétmilliárd dollár értékű hitelszerződést biztosít az amerikai Exim Bank bevonásával Romániának, így a két reaktor az amerikai AECOM vállalat irányításával, francia és kanadai vállalatok bevonásával épülhet meg.

Románia erről korábban egy kínai vállalattal kötött megállapodást, de júniusban a kormány kérésére a román Nuclearelectrica állami vállalat felmondta ezt az együttműködést, és közölte, más lehetőségeket keres a bővítésre. A cernavodai atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg, amelyek az ország villamosenergia-szükségletének mintegy 22 százalékát fedezik. A 3-as és a 4-es reaktorok megépítésével megkétszereződne az atomerőmű teljesítménye.

(Nyitóképen: Ludovic Orban kormányfő | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?