Nem tudják eldönteni, hogy ki építse meg az észak-erdélyi sztráda legnehezebb szakaszát

November 20-án kellett volna kihirdetni a közbeszerzési eljárás nyertesét, de az év végére halasztották.

December 29-re tolta ki a Szilágynagyfalu és Vaskapu közti sztrádaszakaszra kiírt tender eredményhirdetését a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR). Az eredeti határidő november 20. volt az ajánlatok kiértékelésére, írja az economedia.ro.Fotó: Pixabay

A beruházás kivitelezésére hét cég és konzorcium pályázik: öt török, egy olasz és egy román-bosnyák.

A Szilágynagyfalu és Vaskapu közti rész az észak-erdélyi autópálya műszaki szempontból legnehezebb és legdrágább szakasza. Ennek a fő oka az, hogy tartalmaz egy, majdan a Meszes alatt húzódó, 2,89 km hosszú kétsávos alagutat. Ezen kívül meg kell majd 65 hidat, viaduktot és felüljárót, ezek teljes hosszúsága hozzávetőleg 13 km.

A beruházás becsült költsége 7,48 milliárd lej, amire még rájön az áfa. A tender győztesének 18 hónap áll majd rendelkezésére a tervezésre, 60 hónap pedig a munkálatok elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy a szerződés aláírásától számítva a sztrádaszakaszt hat és fél év alatt kell megépíteni, vagyis a legjobb esetben is majd valamikor az évtized végére készül el.

Nem számít rendkívülinek, hogy a CNAIR nehezen birkózik meg egy közbeszerzési eljárásra érkezett ajánlatok kiértékelésével. Az Erdélyt Moldvával összekötő A8-as sztráda egyik szakasza esetében egy év és három hónap halasztást követően sikerült csak kihirdetni a tender nyertesét.

Kapcsolódók

Kimaradt?