Észak-erdélyi autópálya: folytatódhat a verseny a Kolozsvár környéki viaduktok megépítéséért

Egy 2 kilométeres és egy 1,2 kilométeres völgyhidat kell majd megépítenie a kivitelezőnek.  

Elutasította az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) a magyarnádasi és pusztatopai viaduktok megépítésére kiírt tenderrel szembeni kifogásokat, írja az economedia.ro. Ez azt jelenti, hogy folytatódhat a közbeszerzési eljárás, azonban a közúti infrastruktúráért felelős országos társaságnak (CNAIR) új határidőt kell kijelölnie, ameddig az érdeklődő cégek benyújthatják ajánlataikat. Az eredeti határidő szeptember 24. volt.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A török Ictas arra hivatkozva óvta meg a tendert, hogy roppant hiányosak a kiírási feltételek, a CNAIR még geotechnikai tanulmányt sem bocsátott a pályázók rendelkezésére. „A szerződő hatóság lényegében csupán egy térképre húzott vonalat bocsátott versenytárgyalásra, ami, elméletileg, az autópálya jövőbeli nyomvonala” – olvasható az Ictas óvásában.

A két, összesen 3,2 km hosszú völgyhíd megépítésére 1,1 milliárd lejt szán a CNAIR. A majdani kivitelezőnek a szerződés aláírásától számítva 27 hónap áll majd rendelkezésére a viaduktok megtervezésére és megépítésére.

A két völgyhíd az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor közti szakaszának része lesz, melyre 1,39 milliárd lej van elkülönítve az országos helyreállítási tervből (PNRR). Ez azt jelenti, hogy a CNAIR versenyt fut az idővel, ugyanis ahhoz, hogy megkapja az uniós támogatást, a beruházást 2026 augusztusáig be kellene fejezni. Egyelőre ez még teljesíthetőnek tűnik, legalábbis elméletben, amennyiben legkésőbb márciusban sikerülne lezárni a közbeszerzési eljárást.

Kapcsolódók

Kimaradt?