Felfüggesztették az észak-erdélyi autópálya legdrágább szakaszára kiírt tendert

Két és fél éve nem sikerül tervezőt és kivitelezőt találni, s még nem látszik a közbeszerzési eljárás vége.

Újabb késedelmet szenved az észak-erdélyi autópálya építése, s ismét a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) hibájából. Az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) elfogadta a török Ictaș beadványát, s felfüggesztette a Szilágynagyfalu és Vaskapu közti sztrádaszakaszra kiírt tendert, írja az economedia.ro.Fotó: Pixabay

A CNSC megállapította, hogy a CNAIR „hányaveti válaszokat” adott a potenciális kivitelezők által megfogalmazott kérdésekre, de a közbeszerzéseket szabályozó 98/2016-os törvény előírásai ellen is vétett. „A Tanács megállapítja, hogy a szerződő hatóság nem tett eleget a kapott kérdések világos, teljes és egyértelmű megválaszolására vonatkozó kötelezettségének” – olvasható a CNSC végzésében.

Az alapprobléma az, hogy a pályázati feltételek és az azokhoz csatolt műszaki tanulmány szakmai színvonala nem megfelelő, ezért az érdeklődő cégek kérdések százait intézték a CNAIR-hez. Az állami vállalat illetékesei nem vették a fáradtságot, hogy ezeket megfelelő módon megválaszolják.

Ezen okok miatt a tender már eddig is hónapokat csúszott, mivel a pályázatok eredeti határideje április 6. volt, amit 26-re, majd pedig május 5-re módosítottak.

Szilágynagyfalu és Vaskapu között húzódik az észak-erdélyi autópálya legnagyobb műszaki kihívást jelentő szakasza. A kivitelezőnek meg kell majd építenie egy 2,8 km hosszú, menetirányonként kétsávos alagutat, s további 65 hidat és viaduktot. A beruházás becsült értéke 7,5-8,8 milliárd lej, ami azt jelenti, hogy az észak-erdélyi sztráda legdrágább szakasza. A közbeszerzési eljárás majdani győztesének 78 hónap áll majd rendelkezésére a tervezésre és a kivitelezésre. Ez azt jelenti, hogy ha idén sikerül aláírni a szerződést, akkor leghamarabb 2029 vége felé lehet majd közlekedni a szóban forgó sztrádaszakaszon.

A CNAIR 2020 novembere óta próbál kivitelezőt találni a beruházás számára. Az első, kétlépcsős tendert azért kellett érvényteleníteni, mert a 4,4 milliárdos költségvetés az időközben bekövetkezett drágulások miatt irreálissá vált.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?