Ismét vakvágányra került az észak-erdélyi sztráda legdrágább szakasza

A csapnivaló színvonalú műszaki tanulmány miatt kellett felfüggeszteni a közbeszerzési eljárást.

Felfüggesztette a Szilágynagyfalu és Vaskapu közti sztrádaszakaszra kiírt tendert a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR), írja az economedia.ro. Erre azt követően került sor, hogy az egyik érdeklődő, a török Ictaș, a pályázati kiírás és a potenciális pályázók rendelkezésére bocsátott műszaki dokumentáció nem megfelelő színvonalára hivatkozva óvást nyújtott be. Az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) várhatóan egy hónap múlva ad választ a beadványra. Ha megalapozottnak találja az Ictaș kifogásait, a CNSC a pályázati kiírás feltételeinek és a műszaki tanulmánynak az átdolgozására és kiegészítésére kötelezheti a CNAIR-t, ami a tender további csúszását okozná.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

Amint azt korábban megírtuk, az érdeklődő cégek kérdéseik százait intézték a CNAIR-hez a szóban forgó sztrádaszakaszra kiírt közbeszerzési szerződés kapcsán. Emiatt a pályázatok benyújtásának határidejét április 6-ról először április 26-ra, majd pedig május 5-re módosították.

A Szilágynagyfalu és Vaskapu közti 41 km-es rész az észak-erdélyi autópálya legnehezebben kivitelezhető és legdrágább szakasza. Ennek fő oka, hogy egy 2,8 km hosszú alagutat kell majd fúrni a Meszesbe, ami műszakilag is kihívás, ugyanakkor nagyon megdobja a költségeket. A CNAIR számításai szerint a beruházás minimum 7,5 milliárd lejbe fog kerülni, de a számla akár 8,8 milliárdra is felmehet.

Nagyvárad és Kolozsvár között még mindig 96 km hiányzik az észak-erdélyi autópályából. A Berettyószéplak és Bisztraterebes közti szakaszra kiírt tender szintén fel van függesztve, ellenben Szilágynagyfalu és Berettyószéplak között jól haladnak a munkálatok. Ez utóbbi sztrádaszakaszt legkésőbb július folyamán befejezik, de nem biztos, hogy az autósok nagy hasznát fogják látni, mivel egyelőre nem kapcsolódik a már létező úthálózathoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?