Közel 9 milliárd lejbe fog kerülni az észak-erdélyi autópálya legdrágább szakasza

A Szilágynagyfalu és Vaskapu közti szakaszon 1 kilométer átlagos tervezési és építési költsége elérheti a 215 millió lejt.

Feltöltötték az elektronikus közbeszerzési rendszerbe (SEAP) az észak-erdélyi autópálya szilágysági, Szilágynagyfalu és Vaskapu közti szakaszára kiírt tendert. A közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) 7,5 és 8,8 milliárd lej közti összegért hirdette meg a beruházást.Fotó: Pixabay

Ezzel immár ez a legdrágább romániai sztrádaszakasz. Mivel a hossza 41 km, 1 kilométernek a kivitelezése akár 215 millió lejbe is belekerülhet. Az eddigi rekordot a Nagyszeben-Pitești sztráda Curtea de Argeș és Tigveni közti szakasz tartotta, ahol a kivitelező kilométerenként 34 millió euróért, kb. 160 millió lejért vállalta el a tervezést és az építést.  

A roppant magas költségek magyarázata az, hogy meg kell építeni 65 hidat és viaduktot, valamint a Meszesen keresztül egy 2,8 kilométeres alagutat, mely a leghosszabb közúti alagút lesz Romániában.

Az észak-erdélyi autópálya ezen szakasza esetében 78 hónap, vagyis hat és fél év áll majd a kivitelező rendelkezésére. Az ajánlatokat április 6-ig lehet majd benyújtani. Ha a szerződést sikerül megkötni a nyár folyamán, akkor a nyertes cégnek 2030 folyamán kellene végeznie a munkálatokkal. Valószínűleg ez lesz az észak-erdélyi sztráda utolsóként átadott szakasza.  

A CNAIR 2020 novemberében egyszer már meghirdette a közbeszerzési eljárást, azonban idén januárban törölni kellett, mivel a időközben a beruházás költségvetése teljesen irreálissá vált. Eredetileg 4,4 milliárd lej volt a keretösszeg, amit most, az időközben elszabadult költségek miatt duplájára emeltek.

Kapcsolódók

Kimaradt?