Észak-erdélyi autópálya: csúszik a legdrágább szakaszra kiírt tender

A beruházás homályos műszaki feltételei és a hiányos információk miatt az érdeklődő cégek kérdések százait intézték a megbízóhoz, mely a CNAIR.

Újabb késést szenvedett az észak-erdélyi autópályának a Szilágy megyei Vaskapu és Szilágynagyfalu közti szakasza. Az ok ugyanaz, ami az elmúlt években is sokszor hátráltatta a hasonló beruházásokat: a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) megkérdőjelezhető színvonalú műszaki tanulmányt csatolt a pályázati kiíráshoz, hiányos információkkal.Fotó: Pixabay

Az economedia.ro azt írja, hogy az érdeklődő cégek 235 kérdést intéztek a CNAIR-hez, többek között a sztrádaszakasznak a zilahi körgyűrűhöz való csatlakozását, a csomópontokat, a le- és felhajtókat, valamint a Meszes alatti alagút kivitelezésének műszaki megoldásait illetően.

A potenciális pályázók azt is kérték, hogy tolják ki másfél hónappal az ajánlatok benyújtásának a határidejét. Az eredeti határidő április 6. volt, ezt a CNAIR április 26-ra módosította.

Ez lesz a legdrágább romániai sztrádaszakasz, melynek költségeit a CNAIR 7,5-8,8 milliárd lejre becsüli. A Szilágynagyfalu és Vaskapu közti távolság 41 km, a hatalmas költségek jelentős része pedig a majdan a Meszes alatt húzódó, közel 2,8 km hosszú alagút megépítéséhez kapcsolódik. Ez lesz a leghosszabb romániai közúti alagút.

A tender nyertesének 18 hónap áll majd rendelkezésére a tervezésre, s további 50 hónap a munkálatok elvégzésére, összesen 68 hónap, vagyis öt év és nyolc hónap. Ez azt jelenti, hogy az észak-erdélyi autópályán leghamarabb 2029 tavaszán juthatunk majd el a magyar határig, amennyiben a szerződést idén nyáron aláírják, a kivitelező pedig tartani fogja a határidőket.

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter tavaly májusban azt ígérte, hogy a sztrádaszakasz 2025 elejére elkészül. Ez akkora képtelenség volt, hogy maga a miniszter sem gondolhatta komolyan azt, amit mondott.

Kapcsolódók

Kimaradt?