Út a semmibe: június végére elkészülhet a Szilágynagyfalu-Berettyószéplak sztrádaszakasz

Ezzel az észak-erdélyi sztrádaszakasszal meghaladná az 1000 kilométert a romániai modern úthálózat hossza.

Jól haladnak a munkálatok az észak-erdélyi autópálya Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közti szakaszán. Erre a következtetésre jutottak a közúti infrastruktúráért felelős állami társaság (CNAIR) munkatársai, azt követően, hogy ellenőrizték a beruházás állapotát.Fotó: Facebook/CNAIR

Mostanáig a munkálatok 75,5 százalékát végezték el. A kivitelező a török Nurol, mely 439 munkással és 184 munkagéppel dolgozik a 13,55 kilométeres sztrádaszakaszon. A CNAIR szerint adottak a feltételek ahhoz, hogy június végén, de legkésőbb július elején végezzenek a beruházással.

Ha ez megtörténik, akkor ez lesz az első, idén átadott sztrádaszakasz, egyúttal az, mellyel meghaladja az 1000 kilométert a romániai modern úthálózat hossza. Jelenleg ez 995 kilométer, amiből 955 km autópálya, 40 km pedig gyorsforgalmi út.

Ha át is adják a nyár elején a Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közti autópályát, abból az autósoknak egyelőre semmi hasznuk nem lesz, mivel az a semmi közepén húzódik, nem kapcsolódik egyetlen más, korábban elkészült sztrádaszakaszhoz sem. Ahhoz, hogy hasznát lehessen venni, Porc falu mellett ideiglenes összeköttetést kellene teremteni a 19B országúttal.

Ennek hiányában „az a kínos helyzet alakulna ki, hogy egy múzeummal érjük el az 1000 km autópályát és gyorsforgalmi utat. Vagyis egy közlekedésre alkalmas útszakasszal, amit a gépjárművezetők nem használhatnak, mivel nem kapcsolódik a meglevő infrastruktúrához” – állapítja meg a nagy infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesület.

A román nyelvben autópálya-múzeumként szokták emlegetni azokat a szakaszokat, melyeken elméletileg lehetne közlekedni, azonban a gyakorlatban mégsem lehet, mert nincsenek összekötve az úthálózattal. Korábban éveken át ez volt a helyzet a Gyalu és Magyarnádas közti sztrádaszakasszal.

Kapcsolódók

Kimaradt?