Észak-erdélyi szakasszal lépte át az 1000 kilométert a romániai autópálya-hálózat

A Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közti autópályának egyelőre sok haszna nincs, mert nem csatlakozik a már korábban elkészült sztrádaszakaszokhoz.  

Átadták a forgalomnak az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közti szakaszát, jelentette be egy Facebook-bejegyzésben Cristian Pistol, a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) vezérigazgatója. A 13,5 kilométeres sztrádaszakasszal 1004 kilométerre nőtt a hazai autópályák és gyorsforgalmi utak teljes hossza.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A Pitești városát Bukaresttel összekötő első romániai autópályát még Ceaușescu idejében, 1967 február 4-én kezdték el építeni. Ez azt jelenti, 56 évre volt szükségünk ahhoz, hogy átlépjük az 1000 kilométeres álomhatárt.

A Berettyószéplak-Szilágynagyfalu sztrádaszakaszt kivitelezője a török Nurol volt. A cég 384,14 millió lejért vállalta el a beruházás kivitelezését, 2021-ben látott munkához. A nagy infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesület szerint a munkálatokkal korábban is lehetett volna végezni, de nem volt értelme siettetni azokat, mivel a sztrádaszakasz nem kapcsolódik a korábban elkészült sztrádaszakaszokhoz. Jelenleg egy ideiglenes lehajtó köti össze Márkaszék község területén a 19B megyei úttal.

A közeljövőben az autósok nem sok hasznát fogják látni az új útszakasznak. A Kolozsvár felőli végén a Szilágynagyfalu-Vaskapu sztrádaszakaszhoz fog csatlakozni, melynek folyamatban van a közbeszerzési eljárása. Nagyvárad felé a Berettyószéplak-Bisztraterebes szakasszal fog folytatódni, melynek a tendere elakadt, mivel két cég is óvást emelt az eredménye ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?