Autópályák: már csak néhány hét, és átlépjük az 1000 km-es „álomhatárt”

A Szilágynagyfalu-Berettyószéplak szakaszt hamarabb is be lehetett volna fejezni, de semmi értelme nem volt sietni a munkálatokkal.

Jelenleg 995 km használható autópálya van Romániában, s rövidesen átlépjük az 1000 kilométeres pszichológiai határt. A hazai autópálya-hálózat várhatóan szeptember folyamán bővül leghamarabb, az észak-erdélyi sztráda Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közti szakaszával.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A közel 14 km hosszú útszakaszon a Nurol dolgozik. A török vállalat 384 millió lejért vállalta el a beruházás megvalósítását, s 2021 júliusában kezdett hozzá a kivitelezéshez. Mostanáig a munkálatok több mint 90 százalékát elvégezték.

A nagy infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesület helyszíni beszámolója szerint már csak néhány rövidebb szakaszon kell felvinni a kopóréteget, illetve elvégezni az utolsó simításokat. „Világos: még a nyári szezonra jellemző lezser munkatempóban is nagyjából három hét alatt közlekedésre alkalmas lesz az autópálya, mégsem fogunk közlekedni rajta augusztus elején” – olvasható a civil szervezet Facebook-bejegyzésében.

Ennek az oka az, hogy a szóban forgó sztrádaszakasz nem csatlakozik a már meglevő úthálózathoz. Ez kezdettől fogva nyilvánvaló volt, azonban a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) nem készült el idejében a formaságokkal, melyek szükségesek az autópályát a19B megyei úttal ideiglenes összekapcsoló bekötőút megépítéséhez. Ennek apropóján, s egész tevékenykedésének mélységesen dilettáns volta miatt a Pro Infrastructură át is nevezte a CNAIR-t Romániai Infrastruktúraellenes Országos Társaságra.

A CNAIR egyébként korábban azt jósolta, hogy a Szilágynagyfalu-Berettyószéplak sztrádaszakasz már június végére, de legkésőbb július elejére elkészül. Ez a prognózisuk sem jött be, de a fentebb ismertetett okból kifolyólag egyébként sem származott volna semmi haszon abból, ha elkészül.

Van rá némi esély, hogy idén elkészüljön az észak-erdélyi autópálya egy másik szakasza is, az Aranyosgyéres és Maroskece közti. Ezen az osztrák Strabag dolgozik, halad is a munkával, azonban egyelőre nem egyértelmű, hogy átadható állapotban lesz-e a sztráda az év vége előtt.

Az észak-erdélyi sztráda két másik, megépítésre váró szakaszán áll, illetve el sem kezdődött a munka. A Szilágynagyfalu és Vaskapu közti szakaszra kiírt közbeszerzési eljárást felfüggesztették, a Berettyószéplak-Bisztraterebes szakaszra benyújtott ajánlatok elbírálása pedig folyamatban van.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?