Ciolacu álmodozik: 2026 helyett már 2024-ben befejezné a moldvai autópályát

A PSD-s politikus talán nem tud róla, hogy az A7-es egyik szakaszára még alá sem írták a szerződést.

Kitört Marcel Ciolacun a választási delírium, legalábbis erre lehet következtetni hétfő esti nyilatkozatából. A PSD elnöke az Antena 3 egyik műsorában azt mondta, hogy a moldvai autópályaként emlegetett A7-est már 2024-ban be lehetne fejezni.Így néz ki jelenleg az A7-es autópálya egyik szakasza | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

„Az egészet? 2023-at írunk” – reagált elképedve a műsorvezető a bombasztikus felvetésre. A jövendőbeli kormányfő mindössze annyit válaszolt: „Adva vannak a feltételek”. A Ploiești és Pașcani közti, közel 450 kilométeres sztráda utolsó szakaszait a tervek szerint 2026-ban kellene befejezni.

Az economedia.ro gazdasági hírportál szerint a 2024 decemberi határidő teljes képtelenség, több okból kifolyólag. Az autópálya egyik, 14 kilométeres szakaszára még mindig nincs aláírva a szerződés. Ennek az oka az, hogy az egyik pályázó bírósági úton próbálja meg érvényteleníteni a tender eredményét.

Két másik, összesen 49 km hosszú szakaszon, a munkálatok a kelleténél sokkal lassabban haladnak. A Pro Infrastructură Egyesület beszámolója szerint a nyomvonal jelentős részén még gyomok dzsungele virul, búza és repcemezőket lenget a szél. A kivitelező már közel 8 hónapja dolgozik, azonban a munkálatoknak még csak 10-15 százalékát végezte el, ráadásul gondok vannak a megvalósíthatósági tanulmánnyal is. A Pro Infrastructură szerint a dolgok jelenlegi állása alapján lehetetlennek tűnik, hogy a szóban forgó sztrádaszakaszokat átadják a szerződésben szereplő 2024 áprilisáig, a legjobb esetben is decemberre tolódik majd az átadás.

Hat szakaszon, melyek teljes hossza 173 km, ugyanaz a romániai kivitelező, az UMB dolgozik. A vállalat jól halad a munkával, de nem annyira, hogy a tervezettnél egy évvel korábban végezzen. Ezeket a sztrádaszakaszokat 2025 decemberében kellene megnyitni a forgalom előtt. A helyzetet bonyolítja, hogy az UMB rövidesen el kell kezdjen dolgozni a Déva és Lugos közti autópályán, a bukaresti és a galaci körgyűrűn, s további nagy volumenű beruházásokat is megpályázott.

Kapcsolódók

Kimaradt?