Elúszhat az észak-erdélyi pályaszakasz uniós finanszírozása

A hiányos, lényegében egy térképre húzott vonalból álló műszaki dokumentáció miatt függesztették fel a pusztatopai és magyarnádasi viaduktokra kiírt tendert.

Napról-napra csökken az esélye annak, hogy a 2026 augusztusi határidőre elkészüljön az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor közti szakasza. „Biztos, hogy jelentős az esélye a határidő átlépésének. Még frusztrálóbb, hogy 2021-ben a szakasznak maximális esélye volt, hogy az első, az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében finanszírozott, átadásra kerülő autópálya legyen” – olvasható a nagy infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructură Egyesület Facebook-bejegyzésében. Márpedig ha a sztrádaszakasz nem lesz kész határidőre, akkor elúszik az 1,39 milliárd lejes PNRR-s finanszírozás.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A Magyarnádas és Magyarzsombor közti útszakasz megépítésére 2020-ban írták ki a tendert, s kezdetben úgy nézett ki, hogy 2023-ra sikerül végezni a beruházással. Aztán földcsuszamlások hátráltatták a munkát, s kiderült, hogy a nem megfelelő geológiai tanulmány miatt rosszul kijelölt nyomvonalon változtatni kell, ami az eredetinél bonyolultabb és sokkal költségesebb műszaki megoldást feltételez.

Szükség lesz az eredeti tervben nem szereplő két viaduktra, Pusztatopánál egy 2 kilométeresre, Magyarnádasnál pedig egy 1,2 kilométeresre. Ezek kb. 1,11 milliárd lejbe kerülnek majd, a megépítésükre pedig, hosszú hónapokon át tartó totojázást követően, augusztusban új tendert írt ki a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR).   

Időközben a közbeszerzési eljárást felfüggesztették, mivel a kiírás során a CNAIR még a nála megszokottnak számítónál is nagyobb hanyagsággal járt el. „A szerződéskötő hatóság mindössze egy térképre húzott vonalat bocsátott árverésre, amely, elméletben, az autópálya jövőbeli nyomvonalát mutatja” – idézi az economedia.ro az egyik pályázó, a török Ictas által benyújtott óvást. Ez a térképre húzott vonal kiváltotta a magyarnádasiak ellenkezését, a völgyhíd ugyanis a falu temetője fölött haladna át, ráadásul nagyok közel a házakhoz.

A CNAIR sem geotechnikai tanulmányt, sem más, fontos műszaki részleteket nem foglalt bele a kiírásba, melyek alapján az érdeklődő cégek egy műszakilag és gazdaságilag megalapozott ajánlatot tehetnének. Ezért jó esély van rá, hogy az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) új tender kiírására kötelezze a CNAIR-t, ami egyet jelentene azzal, hogy elúszik a PNRR-s finanszírozás. Az eredeti kiírás értelmében a két viadukt megépítésére 27 hónap áll rendelkezésére a kivitelezőnek. 2026 augusztusáig még 33 hónap van hátra, azonban egyelőre nemhogy nem ismert a majdani kivitelező, de azt sem lehet tudni, hogy mikor folytatódhat a közbeszerzési eljárás. Az óra pedig ketyeg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?