Észak-erdélyi autópálya: megvan az egyik Bihar megyei szakasz kivitelezője

Elutasították az óvásokat, bukaresti cég építheti meg a sztrádát Berettyószéplak és Bisztraterebes között.

Elutasította az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Bisztraterebes közti szakaszára kiírt tender eredménye elleni kifogásokat. A CNSC döntése azt jelenti, hogy a közúti infrastruktúráért felelős országos társaságnak (CNAIR) a tender nyertesének nyilvánított Construcții Erbașuval kell szerződést kötnie, írja az economedia.ro.Ezt a viaduktot még a Bechtel kezdte el építeni | Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

A bukaresti cég a CNAIR által becsült értéknél 53 millió lejjel olcsóbban, 884 millióért vállalta el a sztrádaszakasz megépítését. Az észak-erdélyi autópálya ezen 26,35 kilométeres szakaszán 8 hidat, 8 felüljárót és 3 viaduktot kell megépíteni. A kivitelezőnek 24 hónap áll majd rendelkezésére, hogy befejezze a Bechtel által elkezdett útszakaszt.

A közbeszerzési eljárás eredménye ellen két cég, a nagyváradi Precon és a török Nurol nyújtott be óvást. Annak ellenére, hogy a CNSC ezeket elutasította, még nem teljesen biztos, hogy a Construcții Erbașu lesz a beruházás kivitelezője. A két cég a Bukaresti Ítélőtáblához fordulhat jogorvoslatért, mely felülbírálhatja a testület döntését akkor is, ha időközben a CNAIR leszerződik a Construcții Erbașuval. A CNSC közel két hónapon át elemezte az óvásokat, mielőtt döntést hozott volna.

Az észak-erdélyi sztráda másik, Bisztraterebes és Bihar közti szakaszának ügye ugyanakkor tovább húzódik. Az erre kiírt tendert a Precon Transilvania – Citadina 98 konzorcium nyerte meg, azonban a Strabag óvást, annak elutasítását követően pedig bírósági keresetet nyújtott be.   

A Bukaresti Ítélőtábla november 6-án kellett volna ítéletet hirdessen, azonban elhalasztotta november 10-re.

A CNAIR június 8-án nevezte meg a Precon vezette társulást a közbeszerzési eljárás nyerteseként. A konzorcium 877 millió lejért vállalta el a 28 kilométeres szakasz tervezését és kivitelezését, 24 hónapos határidőre.

Az észak-erdélyi autópályának még egy kivitelező nélküli szakasza van Kolozsvár és a magyar-román határ között. A Szilágynagyfalu és Vaskapu közti sztrádaszakaszra kiírt tender szintén áll, mivel a török Ictas óvást nyújtott be.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?