Nagyon megugrott tavaly a tejimport értéke, Németországból aranyáron érkezett a nyers tej

Idehaza a 0,6 eurót sem éri el a tej felvásárlási ára, Németországból 1,67 eurós áron érkezett több ezer tonna.

A tejfeldolgozó vállalatok kórusban mantrázzák, mennyire fontosnak tartják, hogy hazai alapanyagból dolgozzanak, az adatok fényében azonban egyértelmű, hogy ez nem több mint süket duma. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint tavaly Románia 158,9 millió értékben importált nyers tejet. Ez 50 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbi, 106,3 millió eurós értéknél, írja a Ziarul Financiar.Fotó: Pixabay

Három év alatt a tejimport értéke közel duplájára nőtt. 2018-ban és 2019-ben még csak 86, illetve 86,7 millió eurót tett ki a külföldről érkező nyers tej értéke, ami 2020-ban 95,4 millió euróra nőtt. Ebben az időszakban emelkedett a felvásárlási ár is, de nem ekkora mértékben.

A legtöbb tejet Magyarországról importáltuk tavaly, 174 ezer tonnát, ami 93,1 millió euróba került. Lengyelországból 24 ezer, Csehországból pedig 17,7 ezer tonna nyers tej érkezett. A hazai feldolgozók még Németországból is vásároltak alapanyagot, 5 300 tonnát.

A magyar tej literje átlagosan 0,53 euróba került, míg a cseh 0,68, a lengyel pedig 0,89 euróba. Valószínű, hogy ebben az árban benne van a szállítási költség is. A német tejért még többet, literenként 1,67 eurót fizettek a megrendelők. Ilyen felvásárlási árról a hazai termelők még álmodni sem mernek.

A hazai termelők folyamatosan panaszkodnak, hogy az országos elárasztja az olcsó importáru, ami lenyomja a felvásárlási árat. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Romániában a tej literenkénti átlagos felvásárlási ára 0,567 euró, ami az Európai Unió viszonylatában magasnak számít.

Kapcsolódók

Kimaradt?