Több tonna méz maradt a Hunyad megyei méhészeknél

Több mint száz tonna nagyon jó minőségű méz maradt a Hunyad megyei méhészek nyakán, mert a dömpingáron Ukrajnából és Kínából beáramló importméz leverte az árakat, és csak veszteséggel, vagy még úgysem tudnak értékesíteni.

A Hunyad Megyei Méhészek Egyesülete rámutat, 35 százalékkal esett vissza a méz ára az olcsó importárú miatt. Állami beavatkozást sürgetnek, kérik, hogy vessenek ki adót az Európai Unión kívülről behozott mézre, így védve a hazai termelőket.

Fotó: Pexels

Nevetségesen alacsony áron hozzák be a mézet Ukrajnából, Kínából, a nagykereskedők hatalmas készleteket halmoztak fel, ilyen körülmények között a hazai méhészek termékét nem, vagy csak nagyon olcsón vásárolták fel, így sok méhésznek több tucat tonna méze van raktáron, nyilatkozta kedden az Agerpres hírügynökségnek Tiberiu Korb, az egyesület alelnöke.
Kifejtette, 2021 óta folyamatosan csökken a felvásárlási ár. A bio akácmézzel példálózott, amelynek kilogrammonkénti felvásárlási ára 35 lejről 22 lejre, vagyis mintegy 35 százalékkal csökkent, de még ezen az áron sem veszik.
A méhészek képviselője szerin az államnak be kellene avatkoznia, és meg kellene védenie a romániai méztermelőket. „Az egyetlen kiút ebből a helyzetből az lenne, ha a nem az Európai Közösségben termelt mézre különadót vezetnénk be, ahogyan az északi országok teszik a mezőgazdasági termékeik védelmében. Legalább az Ukrajnából vagy Kínából behozott méz esetében meg kellene ezt tenni" – magyarázta Tiberiu Korb.

A kilátástalannak tűnő helyzet ellenére arra buzdítja a méhészeket, hogy folytassák a tevékenységüket, hiszen a méz nem romlandó, bármikor felhasználható. A méz nagy előnye, hogy bármeddig raktáron tartható, jó tartalék, hiszen a bajban akár olcsóbban is, de el lehet adni, összegzett Tiberiu Korb.
Hunyad megyében mintegy 900 engedéllyel rendelkező méhész tevékenykedik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?