Megtalálták a megoldást az elektromos autózás legnagyobb problémájára

Olyan útszakaszokat lehet kialakítani, melyek menet közben is tölteni tudják az elektromos autókat, írja a Világgazdaság.

A svédek állítják, megtalálták a megoldást az elektromos autózás egyik legnagyobb kihívására, a menet közbeni töltésre. A dél-svédországi Lund városában egy kilométer hosszú útszakaszon vannak a burkolatba sínek beépítve, amelyből a járművek – álló helyzetben és haladás során egyaránt – egy különleges áramszedő kar segítségével képesek elektromos energiát felvenni. Az EVolutionRoad teljes költségvetése 96 millió svéd korona (jelenlegi árfolyamon 39,95 millió lej), melyből a Svéd Közlekedési Minisztérium 84 milliót (34,96 millió lej) áll. Illusztráció: Research Gate/Lokesh Dutta

A lundi útszakaszon a burkolatba beépített induktív töltőrendszer érzékelőket és szenzorokat használ, hogy az elektromos autók akkumulátorai kommunikálni tudjanak a töltőpontokkal. Ez lehetővé teszi a töltési folyamat automatikus indítását és leállítását, amint a kocsi elhalad a töltőpontok felett. A projekt célja egyértelműen az, hogy minimalizálja az aksik töltéséhez szükséges állóidőt, vagyis az autósok többet tudjanak vezetni anélkül, hogy gyakran meg kellene állniuk.

A svédek szerint ez a megoldás sokkal olcsóbb, mint töltőállomásokat üzemeltetni, ráadásul kisebb akkumulátorokat igényel, azaz a környezet mellett mi is jól járunk vele, mivel az alacsonyabb tömegű járműveket jobban ki tudjuk használni. 

Az igazság azonban az, hogy az elektromos autópálya-rendszer kialakítása nem egyszerű, mert az ehhez szükséges speciális autók és útburkolatok bevezetése időt vesz igénybe, a technológia pedig nem mindenhol, és nem mindenkinek áll a rendelkezésére.

Érdekesség, hogy az autók töltésére alkalmas 1 km hosszú svéd útszakasz mindössze kb. 8 millió euróba kerül, vagyis hozzávetőleg megegyezik a romániai autópályák dombvidéki szakaszainak átlagárával, ráadásul nem ritka, hogy ezeket röviddel az átadás után már javítani kell. Ugyanakkor a Buzău és Focșani közti  100 km-es szakasz ára 1 milliárd euró, vagyis 10 millió euró/km, pedig nem tölt majd semmilyen autót, sem elektromost, sem robbanómotorost.   

Kapcsolódók

Kimaradt?