Meghaladta a 100 milliárd lejt a magánnyugdíjpénztárak vagyona

Huszonnégy évre volt szükség ahhoz, hogy a kettes pillér befizetőinek a vagyona átlépje ezt a lélektani határt.

Lélektani küszöböt lépett át a magánnyugdíjrendszer kettes pillérének a vagyona. A Pénzfelügyeleti Hatóság (ASF) tájékoztatása szerint a kettes pillér alapkezelőinél levő pénzösszeg idén januárban 100,2 milliárd lej volt.Fotó: Agerpres

A kettes pillér nevű kötelező magánnyugdíj a nyugdíjrendszer 2008-as reformjakor született meg, 24 évre volt tehát szükség, hogy a jövőbeli nyugdíjasok vagyona meghaladja a 100 millió lej. Egy évvel korábban 89,7 milliárd lej volt a kettes pillér közös kasszájában.

A kettes pillér befizetőinek a pénzével hét alapkezelő gazdálkodik. A tavalyi év kifejezetten kedvezőtlen volt a majdani nyugdíjasok számára, a magas infláció és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt a megtakarításaik veszítettek az értékükből, ugyanakkor az alapkezelőknél levő összeg a befizetéseknek köszönhetően nőtt. Tavaly decemberben 96,4 milliárd lej volt a kettes pillér aktívumainak az értéke.

A magánnyugdíjpénztárak a befizetések zömét állampapírokban és részvényekben, kisebb részüket pedig bankbetétekben tartják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?