Magánnyugdíjak: kivonulna a piacról a leggyengébben teljesítő alapkezelő

A BRD Pensii alapkezelő félmilliónál több befizetőnek a pénzével gazdálkodik, nem igazán jó hatásfokkal.

A piacról való kivonulását készíti elő a BRD Pensii, írja az economica.net. Az alapkezelő 526 ezer jövendőbeli nyugdíjasnak a kettes pillérbe való befizetéseivel gazdálkodik, az aktívumok értéke 4,1 milliárd lej.Fotó: Pixabay

A BRD Pensii esetleges kivonulásával nem éri nagy veszteség a rendszert, a piacon jelen levő hét alapkezelő közül ugyanis ez teljesít a leggyengébben. A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) a Nettó Aktívum Egységnyi Értéke (VUAN) nevű mutatóval méri a magánnyugdíjpénztárak hatékonyságát. Minél jobban gazdálkodik egy alapkezelő, minél jobban gyarapítja a befizetésekből származó tőkét, annál nagyobb a VUAN értéke.

Az ASF decemberi adatai szerint a kettes pillér esetében a mutató átlagértéke 27,3, a BRD Pensii azonban csak 23,1-es eredményt tud felmutatni. A legjobban a Metropolitan Life teljesít, mely esetében a VUAN 29,5 fölött van.  

A BRD Pensii befektetései lényegében nem különböznek a többi nyugdíjalapétól, eltérések az arányokban vannak. Az alapkezelők átlagban a rájuk bízott pénz 63 százalékát tartják állampapírokban, a BRD esetében azonban ez az arány 67 százalék. A viszonylag gyenge hozamnak ez az egyik oka, az állampapírok ugyanis nagyon biztonságos befektetések, azonban nem jövedelmeznek túl jól.

A BRD Pensii 150 millió lejt bankban tart, s vannak részvényei az OMV Petromban, a Transilvania Bankban és a Romgazban 136, 134, illetve 101 millió lej értékben.

Az alapkezelőnek a piacról történő kivonulásából a befizetők semmit sem fognak megérezni. A pénzüket a hat másik alapkezelő egyike veszi majd át, de az lehet, hogy ideiglenesen a magánnyugdíjrendszer biztosítási alapja, a FDGSPP. A lényeg az, hogy a majdani nyugdíjasok egy lejt sem vesztenek, sőt, valószínű, hogy a BRD kivonulását követően jobban fialnak majd a befizetéseik.

Kapcsolódók

Kimaradt?