Közel harmadával nőtt tavaly a hazai online kereskedelem, de így is elmaradt a kelet-európai átlagtól

2020-ban 3,5 milliárd eurót meghaladó értékben vásároltunk interneten keresztül általános-, illetve tartós fogyasztási javakat, divatcikkeket, könyvet, építőanyagot és lakberendezési termékeket.

Közel harmadával nőtt a hazai online kereskedelem forgalma 2020-ban. Az Euromonitor piackutató cég Globális Fogyasztói Tendenciák 2021-es tanulmánya szerint ez egyértelműen a járvány következménye, mivel az átírta a fogyasztási szokásokat.

„Az online kereskedelem egy megmentő lehetőségnek tűnt, de nem tudtuk, hogy milyen gyorsan alkalmazkodnak hozzá az ügyfeleink, illetve milyen gyorsan tudjuk kiépíteni a szükséges logisztikai hátteret. A mi szemszögünkből olyan volt, mint egy folyamatos Black Friday” – nyilatkozta Dragoș Sîrbu, a második legnagyobb elektrotechnikai- és elektronikai termékeket forgalmazó áruházlánc, a Flanco vezérigazgatója.

A 31,5 százalékos növekedés ellenére az online kereskedelem részesedése még mindig viszonylag szerény, 9 százalékos a hazai kiskereskedelem egészén belül. A termékkategóriák tekintetében hatalmasak az eltérések. Az élelmiszerek és italok terén az online rendelések volumene még mindig elhanyagolható, mindössze 1 százaléka a teljes kiskereskedelmi forgalomnak. Az elektrotechnikai- és elektronikai termékek, valamint a divatcikkek szegmensében az online részesedése sokkal nagyobb 20-30 százalék között van.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A szakemberek arra számítanak, hogy a folyamat a járvány utáni időszakban is folytatódni fog, egyre több vásárló fog a webshopokból rendelni, ahelyett, hogy elmenne egy boltba, vagy áruházba. „Becsléseink szerint az online lendületesen fog fejlődni az élelmiszeripari kiskereskedelem területén az elkövetkező években, nagyon valószínű, hogy 2025-re meghaladja a teljes forgalom 4 százalékát” – mondta korábban Ioana Ilie-Dobre, a Carrefour házhoz szállítási divíziója, a Bringo igazgatója.

Az Euromonitor tanulmánya azt mutatja, hogy bár látványos volt az online kiskereskedelem tavalyi romániai fejlődése, annak üteme elmaradt a 41 százalékos kelet-európai átlagtól. A térségben a legnagyobb, 47 százalékos növekedést Oroszország produkálta, megelőzve Lengyelországot, ahol az online értékesítés volumene 41 százalékkal haladta meg tavaly az egy évvel korábbit.

Idehaza az online kiskereskedelem a 40 milliárd eurósra becsült piac 9 százalékát teszi ki, ami az egyik legalacsonyabb érték európai viszonylatban. Oroszországban a teljes kiskereskedelmi árbevétel 10,5 százalékát adják az internetes rendelések, Lengyelországban ez az arány 14,4, Csehországban pedig 16,6 százalék.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?