A nagybevásárlást is elintézik az ételfutárok

Egyre több áruházláncból lehet okostelefonon keresztül rendelni, s csak várni, hogy a futár meghozza az árut.

Együttműködési szerződést írt alá az egyik legnagyobb hazai kiskereskedelemi vállalat, az Auchan és a főleg ételfutárként ismert Foodpanda. A futárcég elsőként Brassóban és Iași-ban fogja házhoz szállítani a francia cég ügyfelei által megrendelt árukat. A tervek szerint az együttműködést az első negyedév végéig az egész országra kiterjesztik.

Az Auchannak jelenleg tíz erdélyi városban működnek áruházai: Brassón kívül Nagybányán, Kolozsváron, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Déván, Nagyszebenben, Temesváron és Tordán. A kliensek nem rendelhetnek az áruház teljes, több tízezres áruskálájából, csak 4 000 termék közül választhatnak, minimum 50 lej értékben. A rendeléseket 10:00 és 21:00 óra között lehet feladni, s elméletileg a Foodpanda 60 perc alatt kiszállítja az árut.

Korábban a piacvezető kiskereskedelmi vállalat, a Kaufland kötött hasonló szerződést a Glovo futárcéggel. Két konkurens vállalat, a Mega Image és a Carrefour más megoldást választott online értékesítésük erősítésére. Előbbi már évekkel korábban megnyitotta saját webáruházát a legnagyobb hazai online kereskedő, az eMag platformján, a házhoz szállítást pedig szintén a partner cég révén, a Tazz by eMaggal végzi.

A Carrefour saját maga foglalkozik az online rendelések kiszállításával, a Bringo nevű cégén keresztül. Ez jelenleg 36 városban elérhető. A Bringo nem csak a Carrefournak dolgozik, többek között a Sensiblu és a dr.Max gyógyszertárakból, valamint a dm áruházakból is hazaszállítja az alkalmazáson keresztül feladott rendeléseket.

Ioana Ilie-Dobre, a Bringo vezérigazgatója szerint 2020 folyamán az általános fogyasztási javak (élelmiszerek, mosó- és tisztítószerek, kozmetikai termékek) online kereskedelme megduplázódott, immár  teljes piac körülbelül 1 százalékát teszi ki. Reményei szerint ez a folyamat azt követően is folytatódni fog, hogy véget ér a járvány, s 2025-re az online hazai piaci részesedése meghaladhatja az 5 százalékot. Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint öt év múlva az online megrendelt és kiszállított általános fogyasztási javak értéke eléri az 1 milliárd eurót.

A koronavírus járvány kitörése előtt Európán belül Nagy-Britanniában volt a legfejlettebb az online kiskereskedelem, ahol a teljes forgalom 5 százalékát tette ki.

(Nyitókép: auchan.ro)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?