Felfutott az online kereskedelem: egész évben hasítottak a futárszolgálatok 2020-ban

Az online kiskereskedelem robbanásszerű növekedése megdobta a gyorspostai szolgáltatásokat nyújtó cégek forgalmát.

Átok a koronavírus-járvány és a vele járó korlátozó intézkedések egy sor gazdasági ágazat számára, másoknak azonban áldás. A járványból profitáló cégek közé tartoznak a futárszolgálatok, amelyeknek az üzletmenetét nagyon megdobta a fogyasztói szokások hirtelen jött, kényszerű megváltozása.

„A korlátozások miatt sok cég kizárólag online kereskedelemre állt át, ezért aztán a tevékenységünk hónapokon át olyan volt, mint korábban csak a Fekete Péntek vagy az ünnepek idején” – nyilatkozta Felix Pătrășcanu, a Fan Courier társtulajdonosa.

2020-ban hasított az ágazat, a forgalma 20 százalékot meghaladó mértékben nőtt. A Ziarul Financiar gazdasági napilap becslései szerint tavaly 4,85 milliárd lej, hozzávetőleg 1 milliárd euró volt a hazai futárszolgálatok összbevétele. A növekedés motorja az online kiskereskedelem, pontosabban annak a robbanásszerű fejlődése volt, a megrendelt termékeket ugyanis házhoz kellett szállítani.

A fontosabb piaci szereplők eltérő mértékben fejlődtek tavaly, de mindegyik legalább 20 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbi teljesítményét. A piacvezető Fan Courier 27 százalékos növekedést ért el, aminek köszönhetően az árbevétele elérte az 1 milliárd lejt. A 2019-es dobogósok, az Urgent Cargus és a DHL árbevétele 20-20 százalékkal haladta meg a 2019-es szintet. Utóbbi esetében az online kereskedelemből származó bevételek megduplázódtak. A DPD 30, míg a Nemo Express 25 százalékos növekedést ért el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kiemelkedő eredménnyel zárta az évet a Sameday, amelynek sikerült megdupláznia 2019-ben még csak 165 millió lejes forgalmát. Az elképesztő mértékű növekedés magyarázata az, hogy a Sameday tulajdonosa a vezető hazai webáruház, az eMag, melynek a forgalma tavaly szintén megugrott.

A futárszolgálatok idén is jó üzletmenetre számítanak, bár a 2020-as eredményeket nem lehet überelni. A prognózisok 10-15 százalékos általános növekedést tartanak valószínűnek, 10 százalékot, ha a járványt sikerül gyorsan leküzdeni, s 15 százalékot, ha a rendkívüli körülmények elhúzódnak.

A gyorspostai szolgáltatások iránti kereslet hatalmas mértékben megnőtt az elmúlt bő egy évtizedben. 2008-ban a teljes piac még csak 875 millió lejt tett ki, 12 év alatt az öt és félszeresére nőtt.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?