Két év múlva már lesz egy készpénzmentes ország a világon

Svédország világelső volt a papírpénz bevezetésében is, amire 1661-ben került sor.

Öt év alatt 64 százalékkal fog nőni a nem készpénzes kifizetések volumene világszerte, a Business Insider Intelligence által összeállított, a Készpénz halála című jelentés szerint. 2019-ben globálisan 672 milliárd volt a kártyás, telefonos és online tranzakciók száma, ami 2024-re 1 107 milliárdra nőhet. Ugyanezen időszakban az országhatárokon átívelő kifizetések értéke 24 800 milliárd dollárról 34 900 milliárdra nőhet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A legnépszerűbb fizetőeszközök a bankkártya és a digitális pénztárca lesznek, utóbbiak terjednek gyorsabban, az okostelefonok egyre szélesebb körű használatának köszönhetően. A e-pénz terjedésével párhuzamosan megszaporodnak a digitális csalások is. 2019-ben a digitális csalók 31 milliárd dollár kárt okoztak, azonban 2024-re ez az összeg 47 milliárdra nőhet, vélik a Business Insider Intelligence szakemberei.Illusztráció forrása: Agerpres

Egy ideig úgy tűnt, hogy Izrael lehet majd a világ első országa, ahol kizárólagossá válnak az online kifizetések, időközben azonban kiderült, hogy Svédország lesz az első teljesen készpénzmentes állam. 2023 március 24-i hatállyal a skandináv országban hivatalosan megszűnik a készpénz, mint fizetőeszköz.

Bankkártya 7 éveseknek is

A készpénz visszaszorulása már jó ideje megkezdődött az északi királyságban. 2012-ben kezdett el működni a hat legnagyobb svéd bank által közösen kidolgozott online fizetési rendszer, a Swish, aminek a használata rövid idő alatt teljesen általánossá vált. A svéd nemzeti bank adatai szerint 2019-ben a svéd állampolgárok 80 százaléka használt bankkártyát, a kifizetések 58 százaléka történt kártyával, s mindössze 6 százalékuk volt készpénzes.

A svédeket már fiatalon hozzászoktatják a készpénzmentes élethez. A bankok, szülői engedély alapján, már a 7 éves gyerekek számára kibocsátanak bankkártyát. A legfiatalabb generációk tagjai nemigen találkoznak bankjegyekkel és pénzérmékkel, egy olyan világba születtek bele, ahol a készpénzzel történő fizetés egyre inkább kuriózumnak számít.

A svéd társadalomban az újításra való nyitottságnak nagy hagyománya van, s ez a pénzügyekre is igaz. Svédország volt a világ első állama, ahol fizetőeszközként bevezették a papírpénzt, történt mindez 1661-ben. A világ második bankautomatáját is Svédországban üzemelték be 1967 júliusában. Erre mindössze egy héttel azután került sor, hogy Londonban elkezdett működni a világ legelső, készpénzfelvételre alkalmas bankautomatája.

Románia még fényévekre van attól, hogy készpénzmentessé váljon, azonban a digitális kifizetés népszerűsége rohamosan nő. A Visa Románia adatai szerint 2019-ben a teljes piacon 31 százalékkal nőtt a kártyás fizetések száma, míg a készpénzfelvétel értékben csak 12 százalékkal gyarapodott. Az e-pénz használata a bukarestiek, a kolozsváriak, a temesváriak és a brassóiak körében a legnépszerűbb.

Kapcsolódók

Kimaradt?