Közadakozásból mentenék meg a 15 éve folyamatosan veszteséges Taromot

Az akciót a szakszervezet kezdeményezte, a cégvezetés nem ért vele egyet, megelégszik a rendszeresen érkező állami támogatásokkal.

Dai 1 RON! Salvezi Tarom! címmel adakozási akciót indított az állami légitársaságnál működő szakszervezet, a SUT. A kezdeményezés célja, hogy adományok segítségével mentse meg az évek óta a csőd szélén lavírozó vállalatot.Fotó: Facebook/Tarom

Az akció a cégvezetés nemtetszését váltotta ki. „A Tarom egy határozott üzenetben határolódik el a vállalat egyik szakszervezete által kezdeményezett adakozási akciótól. A mi kötelességünk az utasokkal (…) szemben az, hogy a legjobbat nyújtsuk nekik cserébe a  belénk fektetett bizalomért. Ennek a viszonynak a megfordítását célzó kezdeményezés sem nem hasznos, sem nem indokolt. A Taromnak meg kell szilárdulnia és újjá kell születnie egy tiszta átszervezési terv alapján. Sikerülni fog!” – olvasható a cégvezetés által kiadott közleményben.

A szakszervezet bizarr akciója valószínűleg azzal van összefüggésben, hogy a Pénzügyminisztérium a napokba nyilvánosságra hozta az állami vállalat 2022-es gazdálkodási adatait. Ezekből kitűnik, hogy az üzletmenet a tervezettnél rosszabbul alakult, ami valószínűleg keveseket lep meg azok közül, akik figyelemmel kísérik a cég hosszú ideje tartó vergődését.

A Tarom tavalyi árbevétele 1,11 milliárd lej volt. Ez, a jegyek drágulása ellenére is elmarad nem csupán a 2019-es, de a 2018-as bevételektől is, melyek 1,19 milliárd lejt tettek ki. A vállalat 274 millió lej veszteséggel zárta az évet, ami 26,7 százalékkal haladja meg a tervezett, 216,7 milliós deficitet. Annak ellenére, hogy már addig is túlméretezett volt, a dolgozói létszám 1144-ról 1182-re nőtt. Az adósságállomány szintén hízott, 1,266 milliárd lejről 1,417 milliárdra.

Az idei évre a cégvezetés 62 millió lejes veszteséget tervezett, azonban nem volna világraszóló meglepetés, ha túllépnék ezt az összeget.

A Tarom idén ünnepli fennállásának 70-ik évfordulóját. Az állami légiforgalmi vállalat idén satnyább, mint ezelőtt 56 évvel volt. Jelenleg a Tarom 12 saját géppel rendelkezik, s 19 külföldi járata van, míg 1967-ben 27 külföldi járatot működtetett, s a gépparkja is nagyobb volt. A cég 2008 óta, tehát 15 éve folyamatosan veszteséges, az idei lesz a 16. deficites év.

Az állami vállalatot egyébként már most is adófizetők tartják el, a korábbi években ugyanis több állami támogatást is kapott. Egy újabb állami támogatásra vonatkozó kérés jelenleg is az Európai Bizottság asztalán van.

Kapcsolódók

Kimaradt?