Kevés a beruházás, lassan fejlődik a hazai fürdőturizmus

Örvendetes, hogy az elmúlt években Szovátán és Borszéken is történtek számottevő fejlesztések.

Románia hatalmas potenciállal rendelkezik a fürdőturizmus tekintetében, azonban a lehetőségeket nem sikerül megfelelően kihasználni a beruházások hiánya miatt. A gyógyvizes üdülőhelyek száma 30 körül van, azonban a többségük alig fejlődött valamit az elmúlt évtizedekben, írja a Ziarul Financiar (ZF).A borszéki Fontana | Fotó: Facebook/Fontana Borsec

Mindössze hat balneáris turisztikai helyszínen történtek beruházások az elmúlt időszakban, ezek összértéke csupán 90 millió euró.

Az ország első számú fürdőhelye a Nagyvárad melletti Szentmárton, melynek területén, egymás közvetlen közelében található a Félixfürdő és a Püspökfürdő. Ezek nem csupán a látogatók számának, hanem a beruházások tekintetében is éllovasnak számítanak, az elmúlt években sokat fejlődött az infrastruktúrájuk, már egy nemzetközi szinten is jegyzett luxusszállójuk is van, a Lotus Therm Spa & Luxory Resort. Tavaly, a nyár végén nyitottak meg egy új, az egykori Venus strand helyén kialakított aquaparkot, ami 14 millió euróba került.

A fejlesztések eredményeként egy évtized alatt kétharmadával nőtt a látogatók száma: 2014-ben 140 ezren keresték fel a két bihari fürdőhelyet, tavaly azonban már közel 250 ezren.

Szováta is azon üdülőhelyek közé tartozik, ahol az elmúlt években jelentős befektetésekre került sor. A székelyföldi fürdőváros legfontosabb befektetője a magyar Ensana, mely a Sovata, a Brădet és a Făget szállodákat korszerűsítette, összesen 23 millió euróból. Jelenleg ez az egyetlen nemzetközi szállodalánc, mely jelen van a hazai fürdőturizmusban. Az Ensana 1000 ágyra bővítené jelenlegi 800 ágyas szovátai vendéglátási kapacitását, mely célból 20 millió eurós beruházásra készül, írja a ZF.

A Brăila megyei Lacu Săraton 20 millió euróból épült egy hotelből és kezelési központból álló komplexum, Herkulesfürdőn pedin három szállodát újítottak fel 14 millió euróért.

Borszéken a megyei önkormányzat kezdeményezésére épült egy modern wellness központ, a Fontana. A beruházás értéke 9 millió euró volt.

A fürdőturizmusnak az a hatalmas előnye más idegenforgalmi ágazatokkal szemben, hogy nem szezonális jellegű, egész évben vonza a vendégeket.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?