banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Jövőre is korlátozzák az ukrán gabonaimportot

Marcel Ciolacu a csütörtökön bejelentette, hogy a kormány 2024. június végéig meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát szabályozó intézkedéseket.

Fotó: World Grain

A miniszterelnök a kormányülés elején elmondta, hogy a cukor és a liszt is felkerül azoknak az ukrán termékeknek a listájára, amelyeknek az importját korlátozzák. „Ez egy fontos döntés, amely megvédi a romániai mezőgazdasági termelőket és a munkahelyeket ebben az ágazatban” – jelentette ki Ciolacu az Agerpres beszámolója alapján.

Mint arról már beszámoltunk: az orosz fekete-tengeri blokád miatt kerülő útvonalakra kényszerült ukrán gabona- és olajnövény-kivitel 65 százaléka Románián haladt keresztül. Bár az EU „szolidaritási folyosóin" érkező mezőgazdasági termékeket elvileg más uniós vagy EU-n kívüli országoknak szánták, az ezekre az árukra adott ideiglenes vámmentesség lehetővé tette, hogy jelentős mennyiséget már Romániában értékesítsenek. Ez súlyos piaci zavarokat okozott, leverte a gabonafélék és olajos növények felvásárlási árát, megdrágította a szállítást, ami miatt a romániai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált. Az importálás korlátozását ősszel rendelték el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?