Korlátozzák az ukrán gabona importját

A kormány csütörtökön jóváhagyja azt a mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy csak azok a mezőgazdasági termelők és feldolgozók importáljanak engedéllyel, korlátozott mennyiségben ukrán gabonát, akik igazolják, hogy készleteik feltöltésére van szükségük az importált termékre.

Fotó: World Grain

Erről Marcel Ciolacu miniszterelnök beszélt a kormányülés elején, rámutatva, hogy az intézkedéssel védelmezni akarják a hazai termelőket. „Továbbra is segítjük Ukrajnát a gabona tranzitjában, de kötelességünk védelmezni a román gazdákat és munkájukat is” – szögezte le a kormányfő.

Mint arról már beszámoltunk: az orosz fekete-tengeri blokád miatt kerülő útvonalakra kényszerült ukrán gabona- és olajnövény-kivitel 65 százaléka Románián haladt keresztül, és az utóbbi másfél évben elérte a 29 millió tonnát. Bár az EU „szolidaritási folyosóin" érkező mezőgazdasági termékeket elvileg más uniós vagy EU-n kívüli országoknak szánták, az ezekre az árukra adott ideiglenes vámmentesség lehetővé tette, hogy jelentős mennyiséget már Romániában értékesítsenek. Ez súlyos piaci zavarokat okozott, leverte a gabonafélék és olajos növények felvásárlási árát, megdrágította a szállítást, ami miatt a romániai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?