Intelligens Energia Egyesület: áprilistól a tavalyinál minimum 70-80 százalékkal nagyobbak lesznek a számlák

A gáz esetében az áprilisi növekedés 120 százalékos is lehet.

Annak ellenére, hogy az energiaár szabályozásának közelmúltban történt módosítása szélesítette a haszonélvezők körét, a fogyasztók többségének továbbra sem származik előnye belőle, állítja az energetikai szakembereket tömörítő Intelligens Energia Egyesület elnöke. A kormány 0,37 lej/kWh-ról 0,31 lej kWh-ra csökkentette az árplafont a földgáz és 1 lej/kWh-ról 0,8 lej/kWh-ra az elektromos áram esetében. Ezzel egyidejűleg megemelték a fogyasztási küszöböt, mely alatt a lakosság jogosult a számlák részleges kompenzációjára: az áram esetében ez havi 330 kwh-ról 500-ra nőtt, míg a gáznál 1.000 köbméter/5 hónapról 1 500 köbméterre. Mindkét változás február 1-től lép életbe.Áprilistól nem sok jóra számíthatunk | Fotó: Agerpres

„Kétség kívül, ez egy lépés előre, azonban a földgáz esetében még mindig nagyon távol áll attól az ígérettől, hogy a számlák nem fognak nőni a tavalyi évhez képest” – nyilatkozta Dumitru Chisăliță, az Intelligens Energia Egyesület elnöke. Ennek a fő oka az, hogy a megemelt fogyasztási plafon is túlságosan alacsony, sokan a megengedettnél több gázt fognak elhasználni, ezért nem kapnak majd kompenzációt. Dumitru Chisăliță szerint 400 köbméter kellene legyen a fogyasztás megengedett felső határa.

Az Intelligens Energia Egyesület számításai szerint a fogyasztók 70 százaléka 0,31 lej/kWh-nál olcsóbban kapja a gázt, ezért az árplafon nem érinti őket. A szakmai civil szervezet becslései szerint a fogyasztók kb. negyede a megengedettnél több gázt fogyaszt, 30 százalékuk pedig a referenciaárnál kevesebbet fizet az energiahordozóért. Ez azt jelenti, hogy kompenzációban a fogyasztók csak mintegy 45 százaléka fog részesülni.   

 „Az új szabályozással a fogyasztók átlagban 40 százalékkal fognak többet fizetni februárban és márciusban, mint az elmúlt év azonos időszakában” – állítja Dumitru Chisăliță. A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy március 31. után, amikor sem árbefagyasztás, sem kompenzáció nem lesz, a számlák számottevő mértékben nőni fognak. „Ha nem lesznek bizonyos specifikus intézkedések, az árak a gáz és az elektromos áram esetében is nőni fognak a téliekhez képest. Becsléseim szerint a gáz esetében az árak 120, míg az áramnál 70-80 százalékkal fogják meghaladni az egy évvel korábbiakat” – nyilatkozta az Intelligens Energia Egyesület vezetője.

Az, hogy mikor ér véget az energetikai krízis attól függ, hogy milyen közép- és hosszútávú intézkedéseket fognak hozni a hatóságok, mondja Chisăliță.

Kapcsolódók

Kimaradt?