Hiába olcsó a gyógyszer, ha nincs

Paradox módon az alacsony hatósági referenciaár a fő okozója a súlyosbodó romániai gyógyszerhiánynak.

Januárban 32 gyógyszerből mutatkozott ideiglenes vagy tartós hiány a hazai piacon, írja a Ziarul Financiar. Ezek több mint felét „kereskedelmi okokból” nem forgalmazzák többé, derül ki az országos gyógyszerügynökség (ANM) információiból.Fotó: AdobeStock

A januárban hiánycikknek számító gyógyszerek között vannak gyereknek szánt antibiotikumok és lázcsillapítók, köhögés elleni szirupok, magas vérnyomás elleni, ideggyógyászati illetve onkológiai termékek. Több olyan van, melyet nem lehet kiváltani más, a hazai piacon hozzáférhető termékekkel.

„18 éve dolgozom a gyógyszeriparban, de az, ami tavaly történt a gyógyszerpiacon példa nélküli, egy krízishelyzet. nagyon sok termékkel vannak beszerzési nehézségek, a gyógyszerészek nagyon sok időt töltenek azzal, hogy legalább egy-két dobozzal beszerezzenek. A valóságban sokkal több gyógyszer esetén vannak ellátási nehézségek, mint ahányról az ANM tud” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Cristina Pavel, a Független Gyógyszertárak Ethica Egyesületének (AFIE) az elnöke.

Az ANM adatai szerint tavaly 280 gyógyszer romániai forgalmazás szüntették meg, egy évvel korábban pedig 118 termékét. Ennek, illetve az ebből fakadó ellátási zavarnak a fő oka az, hogy Románia jelentős volumenű importra szorul, azonban a gyógyszerek szabályozott ára miatt, ami a legalacsonyabb az Európai Unióban, sok termelőnek nem éri meg, hogy nálunk forgalmazza a termékeit.

A gyógyszerhiányhoz hozzájárul az úgynevezett párhuzamos export is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos termékek a hatóságok által megállapított alacsony referenciaáron kerülnek be az országba, de ahelyett, hogy itt értékesítenék őket, exportálják olyan államokba, ahol drágábban lehet eladni azokat. A romániai referenciaárat 12 ország árainak összehasonlítása révén állapítják meg úgy, hogy a legalacsonyabb legyen.

„A román állami hatóságok vagy azért nem beszélnek a párhuzamos exportról, mert fogalmuk sincs róla, vagy éppen amiatt, hogy részt vesznek benne. A párhuzamos export természetesen a legkisebb ár felől a legmagasabb irányába történik. Így, Románia, ahol a hatóságok azzal büszkélkednek, hogy a legjobb áron szerzik be a gyógyszereket a gyártóktól, az örökös szállító olyan országok számára, ahol magasabbak az árak” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Dragoș Damian, a kolozsvári Terapia gyógyszergyár vezérigazgatója és a gyógyszergyártók szakmai szervezetének (PRIMER) az elnöke.

Damian szerint az egyetlen életképes megoldást a referenciaárak megemelése jelentené. „Az elmúlt két évben a termelési költségek növekedése miatt tovább csökkent az olcsó gyógyszereken elérhető nyereség. Az amoxicillin-klavulánsav kombináció esetében az általam importált márka dobozonként 25 bani hasznot hoz, ami nevetséges. Látszólag paradox módon, a párhuzamos export gyakorlatának a megfékezésére az egyetlen megoldás a gyógyszerek elfogadható mértékű drágítása volna, az árak megállapítási módszertanának az átgondolása” – véli a kolozsvári gyógyszergyár vezetője. Elképzelése szerint az 50 lejnél olcsóbb gyógyszerek esetében meg kellene szüntetni az importnál jelenleg alkalmazott legkisebb ár mechanizmust.

Kapcsolódók

Kimaradt?