A járvány kezdete óta nő a gyógyszerek és vitaminok iránti kereslet Maros megyében

Tavaly az év első 10 hónapjára vonatkozó Maros megyei statisztikai adatok azt mutatják, hogy az említett időszakban a legtöbb gyógyszert az innovatív gyógyszerek olcsóbb változatai, valamint a vény nélkül kibocsátott gyógyszerek adták, ugyanakkor nagymértékben nőtt az étrend-kiegészítők, a vitaminok, valamint az immunerősítő gyógyszerek fogyasztása is.

Mivel az elmúlt időszakban kevesebb krónikus beteg került kórházba, néhány terápiát nem alkalmaztak, a kórházi kezelésekben használt gyógyszerek egy részét nem használták fel – tájékoztatta a Maszolt Nicoleta Logigan, a Maros Megyei Gyógyszerészkamara elnöke.Fotó: Pixabay

Mint fogalmazott, a megyében tizenkét százalékkal nőtt a vény nélkül kibocsátott gyógyszerek, valamint hét százalékkal emelkedett az innovatív készítmények vásárlása. Az étrend-kiegészítők, a vitaminok, valamint az immunerősítő gyógyszerek esetében 10 százalékkal nőtt az eladások száma a gyógyszertárakban – közölte a megyei gyógyszerészkamara elnöke. A koronavírus tüneteit enyhítő gyógyszerek, mint például az Aspirin, szintén nagy mennyiségben fogytak – összegezte a szakember.

A Maros Megyei Gyógyszerészkamara képviselői korábban bejelentették, hogy az egyik nagy marosvásárhelyi gyógyszergyárban megkezdődött a Favipiravir gyártása a közelmúltban, ezeket azonban kizárólag kórházak számára állítják el. Ezt a fajta vírusellenes szert jó eredményekkel alkalmazták a Covid-19 betegek korai kezelésében, ezek azonban eddig többnyire adományokból származtak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?