Csaknem 2,4 millió lejre bírságolt tavaly a környezetőrség Maros megyében

Maros megyében is nagy probléma az illegális hulladéklerakás, a környezetőrség pedig ennek megfékezése, valamint a jelenség negatív környezeti hatásának csökkentése érdekében folyamatosan tart ellenőrzéseket.

A legutóbbi ilyen akciók nyomán kiderült, hogy több településen hiányosságok vannak a szelektív hulladékgyűjtésben, ugyanakkor számos illegális hulladéklerakó helyet találtak Marosvásárhely, Dicsőszentmárton, valamint Marosludas környékén is.

„A környezetőrök kevesen vannak, nem tudják lefedni az egész megyét, ráadásul a rendőrség és a helyi önkormányzatok feladata a jogszabálysértők szankcionálása is” – tájékoztatott Székely Annamária, a Maros Megyei Környezetőrség vezetője.

Mint részletezte, tavaly 603 ellenőrzési akciót hajtottak végre a környezetvédelmi szakemberek, ebből 179 ellenőrzés előre eltervezett volt. Összesen 126 büntetést róttak ki a megyében 2 millió 390 ezer lej értékben.

Megerősítette, hogy a legnagyobb gondot még mindig a nem megfelelő szelektív hulladékgyűjtés okozza a megye településein, és ennek az egyik velejárója az is, hogy több helyen megjelentek az illegális szemétlerakatok. Hangsúlyozta, a legnagyobb baj az, hogy megfelelő számú szakember hiányában nem tudják ezeket a területeket felszámolni, őrizni teljes mértékben.

Maros megyében a legnagyobb gondot a segesvári szemétlerakó jelenti, ahol három tároló cellából kettő telített és zárva van, egy tároló pedig gyakran meggyullad. Utóbbiba tavaly augusztus 20. óta nem is szállítottak szemetet, és szintén tavaly szeptember 29. óta engedélyük sincs erre. A környezetőrség már több százezer lejes pénzbírsággal sújtotta a szemétlerakóval foglalkozó illetékeseket, egyelőre azonban nem történtek jelentős változások a probléma megoldása érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?