Februártól újabb gyógyszerek kerülnek fel a kompenzált és ingyenes készítmények listájára

Jövő hónaptól 12 újabb készítmény kerül fel a kompenzált és ingyenes gyógyszerek listájára, ezáltal Maros megyében is kaphatók lesznek.

Február 1-jétől az onkológiai, neurológiai, endokrin, valamint egyes ritka betegségekben szenvedők új gyógyszerekhez juthatnak hozzá – tájékoztatott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A listán szereplő 12 új gyógyszer egy része csak bizonyos feltételekkel váltható ki, a többi ártámogatott vagy ingyenes gyógyszer nem igényel szakorvos által kiadott külön engedélyt.

Fotó: Pixabay

„A gyógyszerek ingyenesek vagy részben térítésesek lesznek, és Maros megyében is beszerezhetők” – jelentette ki a Maszolnak Manuel Butiulcă, a Maros Megyei Egészségbiztosító Pénztár elnöke.

Kifejtette, az egészségbiztosító pénztár tárgyal a gyógyszerszállítókkal annak érdekében, hogy az új orvosságok problémamentesen és rendszeresen megérkezzenek. Hozzátette, az onkológiai, neurológiai, endokrin betegségekben szenvedő betegeknek szánt gyógyszerek teljesen ingyenesek lesznek, de csak a szakorvos írhatja fel őket. A listára olyan új gyógyszerek is felkerülnek, amelyek a kardiológiai, reumatológiai, valamint a krónikus tüdőbetegségek kezelése szempontjából fontosak – összegezte a Maros megyei egészségbiztosító pénztár vezetője.

Az országos egészségbiztosító közleménye szerint március 1-jétől újabb nyolc ingyenes vagy kompenzált orvosság kerül fel a támogatott gyógyszerek listájára, ezek elsősorban onkológiai, ritka tüdőbetegség, valamint krónikus emésztőrendszeri betegségek esetén írhatók majd fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?