Jelentősen nőtt az akut légúti fertőzések száma Maros megyében

Az elmúlt héten több mint 4000 akut légúti fertőzést regisztráltak az egészségügyi hatóságok Maros megyében.

A Maros megyei háziorvosok múlt heti beszámolója szerint megyeszerte mintegy 3100 felső légúti fertőzést és 1150 tüdőgyulladást jegyeztek, ami az előző héthez képest jelentős növekedés, emellett az előző év azonos időszakához viszonyított megbetegedéseknek csaknem duplája. A beszámoló szerint többtucat beteg súlyos állapotban van, egy részük kórházi kezelést is igényel.

Maros megyében az idei téli szezonban nem regisztráltak laboratóriumban igazolt influenza-megbetegedést. Ezzel párhuzamosan a megye területén egyre több koronavírus-fertőzöttet jegyeztek az illetékes hatóságok. A felső légúti fertőzéshez hasonló tünetek mellett a koronavírus új változatával megfertőződött betegek általában súlyos izomfájdalmakra, erős torokfájásra és akár 39 Celsius-fokos lázra panaszkodnak. A diagnózis felállítása előtt a háziorvosok kivizsgálják a beteget, ugyanakkor gyors antigéntesztet is végeznek.Fotó: AdobeStock

„A gyorstesztek 80 százaléka negatív eredményt mutat, ezért a pontos diagnózishoz és a hatékony kezeléshez RT-PCR-vizsgálat szükséges”– tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Jánosi Edit tüdőgyógyász főorvoshoz, a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház orvosigazgatója. Mint fogalmazott, azért is nehéz a felső légúti fertőzések pontos számának meghatározása, mert az első tünetek megjelenése után mindenki a koronavírusra gondol, miközben nem minden esetben ez áll fenn.

Hozzátette, a patológiát Maros megyében is a koronavírus dominálja, de ez nem jelenti azt, hogy más típusú légúti fertőzések is nem fordulnak elő jelentős számban. Hangsúlyozta, minden esetben szakember által elvégzett kivizsgálás szükséges, hogy a megfelelő betegség diagnózisát állítsák fel.

A szakemberek úgy vélik, hogy a koronavírus omikron-változata széles körben terjed az országban, ugyanakkor a felső légúti betegségek megelőzése érdekében javasolják az egészségügyi óvintézkedések szigorú betartását, valamint azt, hogy az első tünetek megjelenése után kérjék a háziorvosi vizsgálatot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?