Robbanásszerűen megdrágultak a gyógyszeralapanyagok, eltűnhetnek egyes termékek a patikákból

Mintha nem volna elég teher az energia drágulása, duplájánál is nagyobb mértékben nőtt egyes hatóanyagok ára.

Irtózatosan megdrágultak a gyógyszergyártás fontos alapanyagai, hívja fel a figyelmet az ágazati cégek érdekvédelmi szervezete, a Primer. A hatóanyagok közül a paracetamol ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 278 százalékkal 2021 októberéhez képest. A karbamezepin 197 százalékkal drágult, a K1 vitamin pedig 110 százalékkal.Fotó: Pixabay

Hasonló folyamat játszódott le más alapanyagok tekintetében is. Jelenleg a kukoricakeményítő 155 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban, a bezoesavé 147, a kalcium karbonáté 112, a hígított sósavé 107, a nátrium hidroxidé pedig 92 százalékkal, írja az economica.net. A prímet azonban a gumiarábikum viszi, mely 1570 százalékkal drágult egyetlen év alatt.

Az alapanyagokkal együtt az energia ára is az égbe szökött. A villanyáram közel 300 százalékkal, a földgáz pedig 258 százalékkal drágult, állítja a Primer. Az árammal és a gázzal kapcsolatos kiadások „lényeges elemei a gyógyszerek termelési költségeinek” – olvasható a szervezet állásfoglalásában.

A Primer azt szorgalmazza, hogy a kormány siessen az ágazat segítségére. Ha ez nem történik meg, akkor egy sor gyógyszer el fog tűnni a patikákból, mivel a jelenlegi alapanyag- és energiaárak mellett nem kifizetődő gyártani őket. Ez a folyamat már elkezdődött, máris vannak olyan gyógyszerek, melyek hiánycikknek számítanak. Egyes antibiotikumokhoz nehéz hozzájutni, főleg a gyerekek számára gyártottakhoz, hívja fel a figyelmet a független gyógyszertárakat tömörítő Ethica Egyesület.

A Primert alkotó vállalatok 19 romániai gyógyszergyárat üzemeltetnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?