Megszaporodtak az emésztőrendszeri panaszok a koronavírus-járvány alatt

Emésztési problémákra való gyógyszerekből 15 százalékkal többet vásároltunk, mint egy évvel korábban.

Közel 650 millió doboz gyógyszer került forgalomba Romániában a 2020 októbere és 2021 szeptembere közti időszakban, derül ki a Cegedim piackutató cég tanulmányából. A megvásárolt gyógyszerek értéke 20,3 milliárd lej volt. Minden piaci szegmensben (receptre kaphatógyógyszerek, recept nélkül beszerezhető termékek, kórházak által vásárolt gyógyszerek) nőtt az árbevétel a 2019 októbere és 2020 szeptembere közti intervallumhoz viszonyítva.

Legtöbbet az emésztési problémákat enyhítő vagy gyógyító termékekből vásároltunk. Ennek a kategóriának a forgalma 4,5 milliárd lejt tett ki. Úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány okozta életmódbeli változások miatt megszaporodtak az emésztőrendszeri panaszok, a vásárolt gyógyszerek mennyiségi ugyanis 15 százalékkal nőtt. Ez volt az egyetlen termékkategória, amelynek a mennyiségi növekedése kétszámjegyű volt a vizsgált időszakban.

A szív- és érrendszeri megbetegedésekre való gyógyszerek forgalma 2,5 milliárd lej volt. Ezekből, valamint a emésztőszervi panaszokra valókból  300 millió doboznyit adtak el a gyártók. Daganatos megbetegedések kezelésére kifejlesztett termékeket 3,6 milliárd lej értékben adtak el a gyógyszergyárak. Ez egy speciális termékkategória, melybe jellemzően nagyon drága, a kórházakban felhasznált gyógyszerek tartoznak.

A Cegedim tanulmánya azt mutatja, hogy a reklámok nagyban befolyásolják a szabadon vásárolható gyógyszerek piacát, a legnagyobb kereslet a sokat reklámozott, jól ismert márkák iránt volt.

A legtöbb gyógyszert a bukatesti Zentiva és a kolozsvári Terapia értékesítette. Ez a két legnagyobb romániai gyógyszergyártó: előbbinek 558 millió, utóbbinak 791 millió lej volt az árbevétele 2020-ban, s 65,6 millió, illetve 192 millió lej nyereséget értek el.

(Nyitókép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?