A betegek kárára virágzik a gyógyszerexport

Aggasztó jelenségre hívja fel a hatóságok figyelmét a Kolozs megyei gyógyszerészkamara: sok esetben azért lépnek fel gondok a gyógyszerellátásban, és azért nem jutnak hozzá a szükséges orvosságokhoz a romániai betegek, mert a készítményeket a gyógyszerforgalmazó vállalkozások külföldön, többszörös áron értékesíthetik.

A kamara állítása szerint a rendszer úgy működük, hogy az importőr cégek olcsó gyógyszert hoznak be Romániába, ami azonban sok esetben nem kerül a patikákba, hanem továbbexportálják egy harmadik államba, ahol már jóval magasabb áron tudják értékesíteni. A termék nem ritkán be sem jön Romániába – vagy ha jön is, nagyon kis mennyiségben -, mivel egyenesen a harmadik államba szállítják. A következménye: a beteg nem kap az adott orvosságból, a jelenség pedig a gyógyszerpiacon átmeneti, vagy tartós készlethiányt generál. Ugyanígy működik az itthon gyártott készítményekkel, amelyek jelentős része ugyancsak külföldre megy.

Speranţa Iacob, a kolozsvári gyógyszerészeti kollégium vezetője szerint ezzel mindenki jól jár – leszámítva a betegeket, akik nem jutnak hozzá elérhető árú orvossághoz, amelyektől sok esetben az életük függ.

Az újraexportálás az utóbbi években erősödött fel egyre jobban, ennek pedig az a következménye, hogy megközelítőleg ezer olyan gyógyszert jegyeznek, amely nem lelhető fel a gyógyszertárakban, vagy pedig nehezen lehet beszerezni.

Iacob példával illusztrálta a Mediafax hírügynökségnek a szomorú állapotokat: egy nemzetközi gyártó Romániának – a lakosság alacsony fizetőképessége miatt – nyolc eurós áron adja el a gyógyszert, ugyanezt a terméket egy nyugati forgalmazónak már 25 eurós áron értékesítik. A hatalmas árkülönbségből azonban a romániai forgalmazó is profitálni akar, így az orvosságot ő is továbbadja – nemritkán ugyanabba az államba – húsz eurós áron.

A jelenséggel és annak negatív következményeivel tisztában vannak a hatóságok, azonban semmit nem tesznek ellene, mivel teljesen legális, unión belüli áruforgalomról van szó.

Mivel nem tudják a szükséges orvosságot biztosítani a betegeknek, ennek következményeként lépnek fel az olyan  esetek, amikor a szükséges gyógyszer hiánya, vagy a hiány miatt kapott másfajta kezelés miatt a beteg kórházba kerül, ahol már sok ezer lejbe fáj az ellátása – miközben megfelelő gyógyszerellátás biztosítása esetén ennek töredékével is megúszhatta volna.

A helyi lapok rendszeresen beszámolnak arról, hogy egy-egy város gyógyszertáraiból létfontosságú orvosságok hiányoznak: a legtöbb esetben a cukorbetegek nem találnak inzulinos gyógyszereket, de hiány van az antibiotikum-kínálatban is.  

A gyógyszerpiac úgy működik, hogy a gyógyszergyártók szerződésben meghatározott mennyiségeket gyártanak különböző országoknak a készítményeikből, így Romániának is, figyelembe véve az ország reális szükségletét. A különböző országok számára leszerződött mennyiségek le is födik a gyárak kapacitását, így arra, hogy egy-egy országban fellépő hiány esetén pluszmennyiséget gyártsanak az illető ország számára, gyakorlatilag nincs lehetőség. A Romániának gyártott készítményeket más országba bejegyzett forgalmazók nem vihetik el, tehát ezek a készítmények csak hozzánk jöhetnek – ám azt már nem tiltja semmi, hogy miután az országba behozták, a kereskedők ki is vigyék, magyarázta korábban a Hargita Népének Páll Gábor. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?