Daganatos betegeknek fejlesztett applikációt mutattak be Kolozsváron

Daganatos betegek, hozzátartozók és orvosok számára distressz-mérést lehetővé tevő applikációt dolgoztak ki Romániában. A APSCO® programról Dégi László Csaba pszichológus számolt be szerdán, Kolozsváron.

Mint elhangzott, az orvosi szakmában öt életjelre figyelnek, ezek után a hatodik a distressz, amely a stressz, szorongás, depresszió, harag, a segítség igénylését méri, de része a fogalomnak a stigmatizáció is. Ez nem pszichiátriai kategória, a daganatos betegség lelki terheit jelzi – emelte ki Dégi László Csaba.

2001 óta rendszeresen mérik a daganatos betegek distresszét és életminőségét, a diagnózisközlés kapcsán pedig a kommunikáció alakulását. Mint mondta, 2006-tól 2013-ig nem sok változás történt a klinikai depresszió és szorongásos tünetek terén, két daganatos beteg közül egy ezekben szenved.

A szakember kiemelte, a kórházakban minden bizonnyal többet szenvednek a betegek, mint amennyi a betegségükkel együtt jár, ezért összehasonlították szupportív és palliatív csoportokban levő betegekkel az onkológián levőket, és kiderült, nincs elegendő szakember, aki a terheket csillapítsa, az életminőség nem változott.

A kérdésben ráadásul etnikai szempont is létezik: összehasonlítva a romániai román, a romániai magyar és a magyarországi melldaganatos nők lelki terheit, kiderült, a romániai nők a legérintettebbek a depresszió szempontjából.

Szakembereket megkérdezve kiderült, 58 százalékuk semmilyen egyezményesített szakmai eszközt, protokollt nem használ a betegek lelkiállapotának enyhítésére, ugyanakkor hiányoznak a pszichológusok és szociális munkások ezen a területen.

Distressz-mérés mobilon

Amikor tehát látták, hogy ilyen nagy a lelki terheltség, a szakemberek pedig nem igazán használnak eszközöket, úgy döntöttek, szükség van erre az applikációra.

Amikor az alkalmazás létrehozásán gondolkodtak, megvizsgálták a piacon szereplő többi programot. Egy amerikai appot vizsgáltak meg többek között, amelynek célja a stresszmenedzsment, de daganatos betegek lelki terheltségét kérdésekkel mérő segédeszközt is találtak. Gyógyszergyár meglehetősen összetett applikációját is megtalálták, amely napi háromszori hangulatvezetést tesz lehetővé.

Ezeket vizsgálva valósították meg saját programjukat, hangsúlyt fektetve arra, hogy magyar és román nyelven is elérhető legyen. Két és fél éven át dolgoztak rajta, a copyright megszerzése miatt.

Az applikációhoz először sikerült olyan adatbázis összerakni, amiben az ember megyékre, városokra lebontva kereshet segítséget. A kitöltött skálákat a készítők anonim módon megkapják, így tovább fejleszthető a rendszer.

Hozzáfűzte, azáltal, hogy valakit saját lelki terhei követésére bátorítunk, időközben megoldási lehetőségek kidolgozására is szükség van, így a két munkát párhuzamosan kell fejleszteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?