Alig akad okostelefonos alkalmazás magyarul Erdélyről

Kevés okostelefonos alkalmazást találni, amely az erdélyi magyarsághoz kapcsolódik valamilyen módon. Cikkünkben ezeket kerestük meg, ugyanakkor ötleteket gyűjtöttünk további applikációkra.

A Secler Land (Székelyföld virtuális útlevél) nevű applikáció kettős érzéseket hagy bennünk, de alapvetően pozitív benyomást kelt: a szép külcsín időnként furcsaságokat takar, Kolozsvárról tesztelve legalábbis érdekes volt, hogy közeli településként Gyergyószentmiklóst adta meg, a polgármesteri hivatal elérhetőségeit dobva ki.

Pozitívum viszont a többnyelvűség: a program román, magyar, angol és német nyelven teszi elérhetővé Csíkszék, Gyergyószék, Háromszék, Marosszék és Udvarhelyszék különböző településeinek szálláshelyeit, de térképet is felkínál, egybegyűjti a különböző szolgáltatásokat és látványosságokat is, illetve egy kedvezménykártyát is igényelhetünk a segítségével.

A sepsiszentgyörgyi Mozgópont applikációról korábban már beszámoltunk, a mostani teszteléskor azonban nem tudtuk elindítani sem Android 4.4, sem Andoid Lollipop alatt (hasonló problémáról más is beszámolt a Google Play-en). Facebook-oldaluk utoljára január 26-án frissült.

Találtunk alkalmazást a marosvásárhelyi szolgáltatások és események ismertetésére is, ez azonban – bár fejlesztője a Google Play-en olvasható név szerint magyar – csak románul érhető el annak ellenére, hogy számos egyéb beállítás található rajta, a kínálat pedig meglehetősen gazdag.

Sport, civilek, popzenészek

Végigkeresve a fontosabb erdélyi magyarlakta városokat szomorúan állapíthattuk meg, hogy nem találni ezeket népszerűsítő applikációkat magyar nyelven. Ötlet pedig bőven volna: körbeérdeklődtünk, és az derült ki, hogy az emberek elsősorban a turizmust népszerűsítenék, de magyar civil szervezeteket, extrém sportokat, még popzenészeket is szívesen látnának összegyűjtve egy alkalmazásban.

Különböző városokra is ráférne az önálló népszerűsítés, de van, aki az Univerzum szépsége iránt érdeklődők számára fontos, itthon is látható égi jelenségeket térképezné fel, mellékelve azokat a csoportosulásokat, akikkel együtt lehet ezeket megtekinteni.

Más kézművesek munkáit, elérhetőségeit szeretné okostelefonokon is látni, szintén más szerint a különböző társadalmi megmozdulások, demonstrációk reklámozását is meg lehetne oldani.

Kimaradt?