Hatodjára is halasztást kaphatunk a hőfogyasztást mérő órák felszerelésére

Az intézkedés kb. 200 ezer erdélyi lakást érint, az érintettek elsöprő többsége nem kér a mérőműszerekből.

Jó esély van rá, hogy ismét elhalasszák egy évvel a távhőfogyasztást mérő órák felszerelésének határidejét. Az erre vonatkozó törvénytervezetet PNL-s, PSD-s, valamint RMDSZ-es képviselők és szenátorok közösen nyújtották be november végén. A kezdeményezők között van két Hargita megyei honatya, Bende Sándor és Antal István-Lóránt is. Mivel a törvénytervezeten szerepel az energiaügyi miniszter, Sebastian Burduja neve és kézjegye is, szinte biztosra vehető, hogy a koalíció pártjai egyetértenek a kezdeményezéssel.Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Az érintettek körében egyelőre teljes a bizonytalanság az ügyben. „Nem tudunk semmit. Reméljük, hogy az utolsó pillanatban elhalasztják, ahogy tavaly is” – nyilatkozta egy nagyváradi lakótársulás képviselője. A szóban forgó lakótársulásnál korábban használták a mérőműszsereket, de a tapasztalatok nem voltak kedvezőek, idén pedig aláírásokat gyűjtöttek az órák felszerelése ellen, s a kezdeményezést a lakók elsöprő többsége támogatta.

A hőenergiát mérő órák felszerelésével már korábban is kísérleteztek Romániában, azonban a módszer a legtöbb helyen népszerűtlennek bizonyult. Ennek több oka volt: az emberek meg kellett vegyék a románul repartitornak nevezett fogyasztásmérőt, fizetniük kellett a leolvasást végző cégnek, ráadásul gyakran többet fizettek, mint korábban, pedig a lakásban nem volt melegebb.

Ez utóbbi annak volt a következménye, hogy a tömbházlakók egy része a szomszédjai kárára próbált meg takarékoskodni, teljesen lekapcsolva vagy minimálisra szintre húzva le a fűtést magánál, úgy okoskodva, hogy a lakrészét melegíteni fogják a szomszédos, kellőképpen fűtött lakások. A tömbházak optimális hőháztartásának feltétele, hogy minden egyes lakást felfűtsenek egy bizonyos hőfokra, ellenkező esetben ugyanis a nem fűtött lakások hűteni fogják a többit, ezek tulajdonosai pedig többet költenek majd arra, hogy biztosítsák maguknak a megszokott hőmérsékletet.

„Nem volt hidegebb a lakásban, de többet fizettünk. Hülyeség az egész” – mondja B., akinek a lakásában egy ideig volt távhőfogyasztást mérő óra.

Elvben szép, a gyakorlatban rossz

Ezeknek a mérőműszereknek a felszerelését az energetikai hatékonyságot célzó uniós szabályozás alapján kell kötelezővé tenni Romániában, erről a 121/2014-es törvény rendelkezik. Az eredeti határidő 2015 lett volna, amit azóta öt alkalommal tolt ki a parlament. Az intézkedés mintegy 200 ezer erdélyi családot érint, ennyi ugyanis a városi távfűtési rendszerekre csatolt lakások száma. A legtöbb távhővel fűtött lakás Nagyváradon van, 73 ezer, majd Temesvár (55 ezer), Arad (26,5 ezer) és Kolozsvár (21,5 ezer) következik. Jelenleg a távhőt a szolgáltató a legtöbb esetben a lakótársulásoknak számlázza, az pedig leosztja a fizetendő összeget lakásokra az alapterület függvényében, függetlenül az elfogyasztott hőenergia mennyiségétől és a lakás hőmérsékletétől.

Az hőórák felszerelési kötelezettségének elhalasztása már csak azért is indokolt lenne, mert a rá vonatkozó szabályozás tipikusan romániai, vagyis visszás. Az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) tájékoztatása szerint azon lakástulajdonosok, akik nem szereltették fel a mérőműszert 1000 lejes bírsággal sújthatók. A bírságok kiszabása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik.

Annak ellenére, hogy a felelősségre vonás tulajdonosi szinten kerülhet, önhatalmúlag egy lakástulajdonos nem szerelhet fel távhőfogyasztást mérő órát, pontosabban felszerelhet, de nem használhatja azt. A rendszer csak úgy működhet, ha egy lakótársuláson belül valamennyi lakásban van óra, mivel a lakótársulás köthet szerződést valamelyik hőenegiát mérő órákat forgalmazó és azokat leolvasó céggel. Így aztán akár egyetlen lakó ellenállása miatt meghiúsulhat a dolog, ami miatt valamennyi érintett lakástulajdonos büntethetővé válna.

Kapcsolódók

Kimaradt?