Távfűtés: brutális áremeléssel immár Csíkszereda a legdrágább erdélyi város

A drágulás tekintetében azonban Kolozsvár az éllovas, 42 százalékkal emelkedett idén a hőenergia ára.

Brutálisan megdrágult a távfűtés Csíkszeredában. Tavaly a hőenergia gigakalóriájáért még csak 360 lejt fizettek a székelyföldi város lakosai, az idei fűtési szezonban azonban már 495 lejt. A 37,5 százalékos áremelésről november 13-i ülésén döntött az önkormányzat. A 495 lej az október-március időszakban érvényes 5 százalékos áfának megfelelő tarifa, áprilisban még többet kell majd fizetni a fűtésért. Ezzel erdélyi viszonylatban immár Csíkszereda a legdrágább város a távfűtést illetően.Fotó: Molnár Boglárka

A temesváriaknak is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk ha melegben szeretnék tölteni a telet, de két szempontból is előnyben vannak a szeredaiakkal szemben: a bánsági nagyvárosban sokkal nagyobb az átlagbér, az időjárás pedig enyhébb, mint Csíkban. Temesváron a lakossági fogyasztóknak 438 lej/gigakalóriás áron számlázzák idén a távhőt.

Drasztikus drágításra került sor Kolozsváron is. A kincses városban a tavalyi fűtési szezonban a háztartások gigakalóriánként 278 lejt fizettek a hőenergiáért, idén azonban már 395 lejt, ha pedig áprilisban is fűteni kell majd, akkor, a 19 százalékos áfa miatt 447,67 lejbe fog kerülni. Kolozsváron 42 százalékkal drágult idén a távfűtés.  

A drasztikus áremelés ellenére Kolozsváron picivel még mindig olcsóbb a távhő, mint Nagyváradon és Aradon, ahol 397, illetve 398 lej/gigakalória áron fizeti a lakosság.

Brassóban is drágult a távfűtés, de még mindig messze a legolcsóbb Erdélyben. Tavaly 233 lejbe került 1 gigakalória hőenergia a Cenk alatt, időközben azonban közel 10 százalékkal nőtt a tarifa, 255,58 lejre. A magasabb áfa miatt az áprilisban szolgáltatott távfűtést 289,66 lej/gigakalória áron kell majd fizetniük a brassóiaknak.

Bepótol az önkormányzat

A nagyváradi önkormányzat által közétett adatok szerint a hőenergiát a bihari megyeszékhelyen állítják elő legolcsóbban, 465 lejbe kerül 1 gigakalória. Ebből az árból 68 lejt az önkormányzat áll lakossági szubvenció formájában. Brassóban 666, Kolozsváron 759, Temesváron 873, Aradon pedig 1020 lejbe kerülne egy gigakalória, ha az önkormányzatok nem vállalnák át a költségek egy részét.

 A romániai városlakók közül leginkább a Ploiești népe van elkényeztetve. A havasalföldi nagyvárosban a háztartási fogyasztóknak mindössze 195 lejt kell fizetniük a hőenergia gigakalóriájáért, míg 440 lejt az önkormányzat kasszájából pótolnak be.  A távfűtés lakossági tarifája Craiován a legnagyobb, 499 lej.

Bukarest után Nagyváradon a legnagyobb a távfűtési hálózatra kapcsolt lakások száma, 73 ezer, majd Temesvár következik közel 55 ezerrel. Aradon 26,5, Kolozsváron 21,5, Brassóban pedig 5500 lakást fűtenek távhővel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?