Harmadik éve uralja a hazai gazdagok toplistáját Daniel Dines, Teszári Zoltán idén a hetedik

Bár a vagyona az előző évhez képest 200 millió lejjel nőtt, a leggazdagabb erdélyi magyarként számontartott Teszári Zoltán két pozíciót veszítve a hetedik helyre került a Forbes Románia idei toplistáján. A rangsort immár harmadik éve az első romániai unikornis, az UiPath alapítója és többségi tulajdonosa, Daniel Dines vezeti, akinek vagyonát 4,4 milliárd euróra becsüli az üzleti lap.

A koronavírus-járvány ellenére szépen gyarapodott 2021-ben a leggazdagabb hazai üzletemberek vagyona – derül ki a Forbes Románia szombaton közzétett 500-as toplistájából. Míg a gazdasági lap által összeállított tavalyi rangsorban 32 vállalkozó vagyona haladta meg a nettó 500 millió lejt, idén a számuk héttel növekedett. Az idei toplista első 39 helyezettjének összvagyona mintegy 80 milliárd lej, 32 milliárd lejjel több, mint a 2020-as lista elő 32 helyezettjéé.

Szintén héttel növekedett tavalyhoz képest 2021-ben a milliárdosok száma is, 11-ről 18-ra. Közülük 16-an (88 százalékuk) lettek még gazdagabbak. A romániai milliárdosok nettó összvagyona jelenleg 66 milliárd lej, 30 milliárd lejjel több, mint tavaly.

Nem szerepeltek 2020-as toplistán, az idein azonban már 4,5 milliárd lejes vagyonnal kerültek fel a Databricks alapítói. Ion Stoica és Matei Zaharia szoftvercégének már több mint kétezer alkalmazottja van. Tavaly a Forbes a Databrickset a legígéretesebb ötven mesterséges intelligenciára szakosodott vállalkozás között említette. Az üzleti magazin figyelemre méltónak tartja a kolozsvári Teraplast tulajdonosának hirtelen meggazdagodását. Dorel Goia 1,1 milliárd lejes vagyonnal kérezkedett fel az idei toplistára.

A leggazdagabb romániai vállalkozó, immár sorrendben harmadik évben Daniel Dines. Az UiPath szoftvercég alapítójának jelenlegi vagyonát 22 milliárd lejre becsüli a Forbes. Az üzletember egy év alatt 14,5 milliárd lejjel (mintegy 3 milliárd euróval) lett gazdagabb, amióta a vállalkozását jegyzik a New York-i tőzsdén.

A Forbes idei rangsorának második helyén második helyén a Pavăl testvérek, Dragoș és Adrian állnak. A bákói üzletemberek a hazai piacvezető barkácsáruház, a Dedeman tulajdonosaiként váltak közismertté, de ingatlanüzletekkel is foglalkoznak. Vagyonukat 8,9 milliárd lejre becsüli a gazdasági lap.

A harmadik a teniszcsillagból üzletemberré vált Ion Țiriac, aki korábban éveken át a leggazdagabb romániainak számított. A volt sportoló szerteágazó gazdasági birodalmat épített ki, foglakozik autókereskedéssel, ingatlanfejlesztéssel, biztosításokkal, s tenisz- valamint golftornát is szervez. Korábban társtulajdonosa volt a Metro Cash&Carry és az Unicredit Bank romániai leányvállalatainak, de mindkettőből kiszállt. Țiriac vagyona Forbes szerint 7,2 milliárd lej.

Teszári kikerült a top 5-ből

A leggazdagabb erdélyi magyarként emlegetett Teszári Zoltán az idei toplistán a hetedik, 2,1 milliárd lejre becsült vagyonnal. A RCS & RDS nagyváradi alapítója a 2020-as rangsorban az ötödik volt, tehát idén a tavalyhoz képest két pozíciót veszített, annak ellenére, hogy egy év alatt vagyona 200 millió lejjel nőtt. Az üzletember az ötödik volt a 2019-es ranglistán is, 2018-ban pedig dobogós harmadik helyen szerepelt, 2,85 milliárd lejes vagyonnal.

Teszári Zoltán vegyes évet zár idén. Az RCS & RDS anyavállalatának, a Digi Communicationsnak hosszú időn át Magyarország volt a második legfontosabb piaca, Románia után, a cégcsoport azonban idén tavasszal eladta a magyarországi érdekeltségeit.  A döntésnek köze lehet ahhoz, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kizárta a Digit a magyarországi 5G hálózat fejlesztői közül.

Teszári cége 23 éven át volt jelen Magyarországon, és a második legnagyobb piaci szereplő Magyarországon az előfizetéses televízió, a szélessávú internet és a vezetékes hangszolgáltatók területén. 2020 végén 1,1 millió magyarországi előfizetőjük volt, árbevételük 70 milliárd forintot tett ki, a nyereségük pedig 19 milliárdot. A cégcsoport 3 ezer embernek ad munkát Magyarországon, 77 ügyfélszolgálati irodát működtet.

A közel 13 ezer embert foglalkoztató Digi Communications így most a hazai mellett az olasz és a spanyol piacon van jelen. A legtitokzatosabb erdélyi magyar nábobként számon tartott, a sajtónyilvánosságtól nagyon ódzkodó Teszári Zoltánnak a médiában is vannak érdekeltségei.

A Forbes Románia top 10-es listája:

  1. Daniel Dines, UiPath – 22,2 milliárd lej
  2. Dragoș és Adrian Pavăl, Dedeman – 8,9 milliárd lej
  3. Ion Țiriac (autó-, ingatlan- és pénzpiac) – 7,2 milliárd lej
  4. Ion Stoica és Matei Zaharia, Databricks – 4,5 milliárd lej
  5. Anastasia Soare, Anastasia Beverly Hills – 2,5 milliárd lej
  6. Ștefan Vuza, Chimcomplex – 2,4 milliárd lej
  7. Teszári Zoltán, Digi Communications – 2,1 milliárd lej
  8. A Talpeș család, Bitdefender – 2 milliárd lej
  9. Andrei Diaconescu és Victor Căpitanu, One United Properties – 1,9 milliárd lej
  10. Iulian Stanciu, eMAG – 1,8 milliárd lej

(Nyitókép: Facebook/Daniel Dines)

Kapcsolódók

Kimaradt?