Még mindig állami vállalatok a legnagyobb munkáltatók Romániában

A legtöbb alkalmazottja a CFR-nek és a Román Postának van.

Három évtizednél több telt el a rendszerváltás óta, de még mindig állami vállalatok a legnagyobb munkaadók. A legnagyobb létszámú, 47 ezres munkaközösség az állami vasúttársaság alkalmazásában áll. A CFR azonban napjainkban már nem egyetlen jogi személy, különböző részlegeiből (személyszállítás, teherfuvarozás, infrastruktúra karbantartása stb.) önálló cégeket hozott létre az állam. Ezek legnagyobbika a CFR Călători, amely 12 ezer főt foglalkoztat.

A második legnagyobb munkáltató a Román Posta, kb. 24 ezer alkalmazottal. A versenyszféra legnagyobb cége, a Profi Rom Food csak harmadik. Az egy brit befektetési alap tulajdonában levő áruházláncnál közel 18 ezren dolgoznak. Utána az első számú hazai autógyártó, az Automobile Dacia és egy másik áruházlánc, a Kaufland következik. Előbbi 13 600, utóbbi 13 100 embernek ad munkát.

A magánszektor 20 legnagyobb munkáltatója között csak elvétve találni hazai tulajdonban levőt. Ezek legnagyobbika a leggazdagabb erdélyi magyar, Teszári Zoltán cége, az RCS&RDS, melynél 13 ezren dolgoznak. A Top 20-ban két hazai tőkével működő cég van még: a Dedeman és az Aramis Invest. A barkácsáruház munkaközössége 11 400 főt számlál, míg a máramarosi bútorgyártóé 4600-at.

Az első húszban hét multinacionális kiskereskedelmi vállalat van, nyolc pedig a gépjárműiparban tevékenykedik. Ez utóbbi az éllovas ágazati szinten, 200 ezer főt meghaladó dolgozói létszámmal. Az autóiparban tavaly csökkent az alkalmazottak száma, a Top 20-ban szereplő nyolc cég közül hétnél voltak elbocsátások. Az egyetlen kivételt a Ford jelenti, ahol 2020 végén 17 százalékkal dolgoztak többen, mint egy évvel korábban. A legnagyobb léptékű, 9,5 százalékos leépítés a japán tulajdonban levő Yazakinál volt, ahol 6 300 munkavállaló maradt.

A legnagyobb munkáltatók közül tavaly két áruházláncnál nőtt leginkább a dolgozók száma: a Mega Image esetében 24, a Lidlnél pedig 18 százalékkal let több alkalmazott.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?