Gyanús csoda a mezőgazdaságban: a termés gyenge volt, a statisztikák szerint az export mégis szárnyalt

Búzából 23 százalékkal kevesebb termett tavaly, a gabonaexport azonban 20 százalékkal nőtt a statisztikák szerint. A gazdák panaszkodnak, hogy a nyakukon maradt a termés, mivel a hihetetlen statisztikai adatokat valójában a romániaiként eladott ukrán gabona duzzasztotta.  

A statisztika célja a valóság számszerű adatokon keresztül történő megragadása, legalábbis elméletben, Romániában azonban sokkal inkább a realitás elkendőzésére, megszépítésére szolgál. Jól példázza ezt az átlagjövedelem teljesen légből kapott hivatalos statisztikai értéke, s hasonlóképpen a mezőgazdasági exportra vonatkozó legfrissebb hivatalos adatok.Fotó: Facebook/World Grain

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) azt állítja, hogy rekordot döntött tavaly Románia a gabonaexport tekintetében. Az ország 12,6 millió tonna gabonát értékesített külföldön, ami több mint 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A 2022-es kivitel értéke 4,3 milliárd euró volt, míg egy évvel korábban 3,6 milliárd, 2020-ban pedig mindössze 2,17 milliárd euró.

Az INS szerint tavaly hozzávetőleg 2,6 millió tonnával több gabonát exportáltunk, mint 2021-ben. Ez szívmelengetően hangzik, azonban teljességgel hihetetlen, mivel 2021 abszolút rekordot jelentett a szántóföldi növények tekintetében, melyekből 30 millió tonnánál több termett, 2022-ben azonban csupán 19,18 millió tonna.

Tavaly súlyos aszály pusztított az országban, mely a mezőgazdasági tárca adatai szerint 1,23 millió hektáron tizedelte meg a termést. A kánikulát és a csapadékhiányt nagyon megsínylette a legfontosabb gabonaféle, a búza is, melyből mindössze 9,17 millió tonnát takarítottak be, 23 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A gabonafélék közül a búzának van messze a legnagyobb súlya az kivitelen belül, ami teljesen kizárttá teszi, hogy tavaly 20 százalékos exportnövelést lehetett volna elérni.

Nagy raktárkészlet, kicsi export

A hazai termelők szerint az INS gabonaexportra vonatkozó adatainak semmi közük nincs a valósághoz. „Jelenleg nagy raktárkészletek vannak gabonából az országban. 2022-ben a gabonaexport számottevően kisebb volt, mint más években” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak (ZF) Mihai Anghel, az egyik legnagyobb hazai gabonatermesztő, a Cerealcom Dolj tulajdonosa.

Ezen a véleményen vannak más ágazati szakemberek is. „A helyzet az, hogy nagy raktárkészleteink vannak, ellenben pénzünk nincs, hogy az idei vetésbe fektessük. A pénzünk ott áll a raktárakban, mi pedig magas kamatra hitelt veszünk fel” – mondja Ionel Arion, az ágazati vállalkozókat tömörítő Pro Agro Szövetség elnöke.

A szakemberek szerint a szemfényvesztő statisztikai adat magyarázata az, hogy ami papíron román exportként jelenik meg, annak egy része valójában ukrán gabona. Románia hivatalosan 2,78 millió tonna gabonát importált tavaly Ukrajnából, azonban a konstancai kikötőben ennél jóval több, a háború sújtotta országból származó gabona fordult meg, 8,2 millió tonna. Azt senki sem tudja, hogy ebből mennyi lépett be az országba ukrán termékként, majd távozott romániaiként.

„A maximális profit utáni hajszában egyes multinacionális cégek Ukrajnából vettek gabonát, összevegyítették a romániaival, hogy javítsák a minőségét, megváltoztatták a származási helyét, majd pedig exportálták. Így nekünk, termelőknek, a nyakunkon maradt az áru, míg a kereskedők prosperáltak. Papíron a valósnál nagyobb volt a román export, ezért az Európai Unió a kelletének kevesebb kárpótlást nyújtott a veszteségek ellensúlyozására” – nyilatkozta a ZF-nek egy gabonatermesztő. A név nélkül nyilatkozó farmer szerint a kormány semmit sem tett azért, hogy nyomon kövesse, mi történik az országba érkező ukrán mezőgazdasági termékekkel.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium a ZF megkeresésére azt válaszolta, „lehetséges, hogy az Ukrajnából importált gabona egy részét később exportálták.”

Négy hazai mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet számításai szerint tavaly 200 millió euró kár érte a hazai gazdákat az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek korlátozások nélküli importja miatt. Az Európai Bizottság mindössze 10,5 millió eurót hagyott jóvá a gazdák kártalanítására, mely összeget a kormány megduplázhatja. A romániai és más EU-tagállamok mezőgazdasági termelőit azért érte jelentős veszteség tavaly, mivel Ukrajnából, az alacsony termelési költségek miatt dömpingáron érkeztek a termékek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?