Románia idén is az EU negyedik legnagyobb búzatermesztője

A pesszimisták csak 7,8 millió tonnás termésre számítottak, mégis 9,18 millió tonna búzát takarítottak be.

Az aszály ellenére Románia idén is az Európai Unió negyedik legnagyobb búzatermesztője volt, írja a Ziarul Financiar. Az Eurostat adatai szerint a hazai termés 9,18 tonna volt, kb. 1,2 millió kevesebb a tavalyinál. Ez viszonylag jó eredmény, egyes korábbi prognózisok ugyanis csak 7,8 millió tonnával számoltak.

Az EU legnagyobb búzatermesztője Franciaország, 34,6 millió tonnával, megelőzve Németországot (22,7 millió tonna) és Lengyelországot (13,2 millió tonna). Franciaországban a termés elmaradt a tavalyitól, utóbbi kettőben azonban meghaladta azt. A Top 10 utolsó helyén Magyarország áll 4,18 millió tonnával. Fotó: Pixabay

Idehaza az elmúlt években, eltekintve az időjárás okozta ingadozásoktól, lényegében stagnált az ágazat, ellenben Lengyelországban lendületesen fejlődött. 2018-ban még Románia volt az EU harmadik számú búzatermesztője, 10,1 millió tonnával. Lengyelországban abban az évben még csak 9,6 millió tonna volt a termés, azóta azonban folyamatosan nő.

Azt, hogy a kedvező adottságok ellenére a hazai mezőgazdaság mennyire elmaradott, jól tükrözik a termésátlagok. Idehaza idén 4,2 tonna volt a hektáronkénti átlagos hozam, ami az egyik legalacsonyabb érték a kontinensen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Magyarországon átlagban 4,4 tonna búza termet egy hektáron idén, Litvániában 4,8, Lengyelországban 5,2, Csehországban pedig 6 tonna. Nyugat-Európa olyan termésátlagokat produkált, amilyenekről a hazai gazdák legfeljebb álmodozhatnak: Franciaország 7 tonna/hektárt, Németország 7,6, Dánia pedig 8,6 tonnát hektáronként.  

Bár Románia tavaly is csak a negyedik legnagyobb termesztő volt az EU-ban, az export terén második volt, csak Franciaország előzte meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?