Az elmaradott infrastruktúra akadályozza az ukrán gabona Románián át történő exportját

A gabonával megrakott uszályok 20 napot is várnak a kirakodásra, a kamionok napokat az országba való belépésre.

Mivel az ukrán kikötők orosz blokádja miatt Ukrajna nem tud gabonát exportálni a tengeren, felmerült, hogy Románia alternatív útvonalként szolgálhatna. Sajnos, a valóság ez esetben is felülírja a szép elképzeléseket.Fotó: AdobeStock

„Vannak gabonával megrakott uszályok, melyek 20 napja várakoznak a konstancai kikötőben, amikor pedig jönnek majd a kamionok is Romániából és Ukrajnából egyaránt, káosz lesz” – nyilatkozta a Ziarul Financiar (ZF) gazdasági napilapnak Paul Ivanov, az egyik legnagyobb folyami szállítással foglalkozó romániai cég, a Trading Line Group vezérigazgatója.

A közúti határátkelőknél sem jobb sokkal a helyzet, a ZF információi szerint a halmi határátkelő ukrán oldalán napokat várnak a kamionok arra, hogy beléphessenek Romániába. „Május eleje óta 1 millió tonna ukrán gabona sem haladt át Románián. s a tavalyi termés mellett rövidesen érkezik majd az idei is. A gabona zöme uszályokon érkezik a nagyon zsúfolt Reni és Ismail kikötőkből. A gond az, hogy Halminál a forgalmi kapacitás nagyon korlátozott, mivel csak egy vasúti pálya van, a közúti átkelőnél pedig 4-5 napig várakoznak a kamionok” – mondja Sergiu Gorban, a gabonakereskedelemmel foglalkozó Transylvania Invest vezérigazgatója.

A helyzetet nagyban megkönnyítené, ha az uszályok rakományát vasúti szerelvényekre lehetne átrakni a galaci kikötőben, ehhez azonban sürgősen korszerűsíteni kellene két, összesen kevesebb, mint 5 km hosszúságú pályaszakaszt. Az erre kiírt közbeszerzési eljárás sikertelen volt, ezért a CFR most maga próbálkozik meg a munkálatok elvégzésével. A tervek szerint augusztus folyamán végeznek a korszerűsítéssel, azt követően fogadhatja majd a galaci kikötő az ukrán gabonát.

„Semmit sem tehetünk annak érdekében, hogy több gabona hagyja el Ukrajnát Románián keresztül, mert nem rendelkezünk a szükséges infrastruktúrával. Ne felejtsük el, hogy a vasúti infrastruktúra kezdetleges, a foltozott közúti infrastruktúrával pedig csak egy párhuzamos univerzumban képzelhetjük el, hogy képeset lehetünk kezelni a helyzetet” – véli Alexandre Degianski, az 5 ezer hektáron gabonát termesztő Forest & Biomass Romania igazgatója.

Az előrejelzések szerint Ukrajna kb. 18,5 millió tonna búzát és 17 millió tonna kukoricát fog exportálni az idei termésből, feltéve, ha meg tudja oldani a kiszállítást. Az ukrán gabona nagyon fontos egy sor afrikai ország számára, melyekben az akadozó export súlyos élelmiszerhiányt okozhat. Korábban az ukrán export főleg a Fekete-tengeren keresztül történt, most azonban Románián, Magyarországon, Szlovákián és Lengyelországon keresztül. Románia esetében ezt nehezíti, hogy maga is jelentős exportőr, a tavalyi búza-, kukorica-, rozs- és zabtermésből 12 millió tonna került kivitelre.

Kapcsolódók

Kimaradt?